”Jag delar ut mössor varje dag”

Igår kväll kom det en hälsning från Hanna på Leros igen:

Leverans. Foto: Hanna Björk Kontou
Nu har jag fullt upp med att packa upp hjälpsändningar som kommer från Sverige tack vare mössorna. De här sju pallarna kom igår från min hemstad Leksand. I morgon kommer den första containern av två från Sverige!

Sju pallar från Leksand. Foto: Hanna Björk Kontou
Jag har tagit ledigt från flyktingarna hela resten av veckan för att lasta av och sortera. Det bästa med leveransen var att allt var organiserat och jättebra packat. De besparade oss många timmar.

Massor av välpackade lådor. Foto: Hanna Björk Kontou
Jag delar ut mössor varje dag sedan någon vecka tillbaka. Alla barn blir överlyckliga. Äldre syskon tar så väl hand om sina småsyskon, hämtar till dem eller kommer med dem. Jag har säkert delat ut 200 stycken. De tunna i tyg är nästan slut, men det kommer fler i containrarna, och snart kommer de varmare tyvärr att behövas.
Under veckan som har gått har Hanna också fått två svenska kolleger i arbetet med att ta emot flyktingarna — det är två svenska sjuksköterskor, faktiskt barnmorskor, som har rest till Leros för att göra vad de kan.Nathalie Kron och Kim Wallgren heter de.

Kim och Nathalie. Bild lånad från barnmorskorpaleros.wordpress.com
De samarbetar med öns volontärer, hamnpolisen, öns sjukhus och Läkare utan Gränser och berättar bland annat:
Vi är två barnmorskor och tvåbarnsmammor som bor och jobbar i Skåne. Vi är sedan tidigare kollegor och vänner och vi har fått nog av att sitta hemma och se fruktansvärda bilder och uppdateringar om männioskor utan mat och någonstans att sova. Uppdateringar om att människor dör för att fly från krig. Och känslan av handfallna politiker som inte gör något. Ju mer vi sökte information desto mer förstod vi att de grekiska öarna varit och fortfarande var, utelämnade till att klara sig själv utan några direkta insatser från hjälporganisationer och liknande. Den hjälp som de fick var långt ifrån tillräcklig och vårdutbildad personal fanns absolut inte, mer än möjligtvis frivillig eller lokal.
Från början var tanken att vi skulle åka ner med varsin ryggsäck och hjälpa till med vad vi kunde. Detta har nu utvecklat sig till fyra resväskor, många kontakter på Leros, sponsorer och pengar från fantastiska bidragsgivare.
Eftersom det har varit så många flyktingar här idag har hamnpolisen fått ändra lite på sina rutiner. Sammantaget tycker vi att de gör ett väldigt bra jobb. De har hjärtat på rätt ställe och vill generellt flyktingarna väl. Pressen på dem är enorm med all registrering och pappersexercis. Flyktingarna är väldigt intresserade av att hjälpa till, att få göra saker.Tolka eller vad som.  

Barn som är mer än ett år får dricka bröstmjölksersättningen ur mugg eftersom flaskorna är dyra. Bild lånad från barnmorskorpaleros.wordpress.com
Vi har lyckats hjälpa ett par diabetiker, eller Kim har det rättare sagt. Hon är ju specialisten! En hade tappat sin blodsockermätare och sitt insulin vilket Kim löste tack vare era pengar och en fantastiskt hjälpsam apotekare. En äldre man hade högt blodtryck och saknade skor så han blev väldigt glad när vi kunde lösa detta, vi köpte helt enkelt ett par. Vi samarbetar med MSF vilket känns bra. Att hjälpa dem att hjälpa. 

Människor i alla åldrar behöver pysslas om på olika vis. Bild lånad från barnmorskorpaleros.wordpress.com
Bröstmjölksersättning är såklart en stor del av det vi delar ut. Barn över ett år dricker ur muggar eftersom flaskorna är dyra. 
Barn under halvåret ger vi inte ersättning. Vi uppmuntrar istället mamman att fortsätta amma och ger henne istället extra mat och vatten. Här kan det gå väldigt fel om en volontär vill vara snäll och ge flaskan 
Vi har organiserat kläder och annat som otroliga svenska Hanna har lyckats ordna hit. En del av dessa kläder hämtade Hanna i omgångar under dagen och kvällen. 
Läs mer på barnmorskornas egen blogg!