Till min familjs midsommarfirande lovade jag att göra en Västerbottenspaj. Tidigare år har jag faktiskt köpt pajer ett par gånger eftersom köket är så upptaget inför festen, men nu kunde jag åka lite tidigare och göra pajer på plats i god tid. Följden blev att vi åt upp den här pajen i omgångar på onsdagen och torsdagen och att det var broccoli-och-ädelost-pajen som blev en del av midsommarbuffén. Men det gick ju bra på det viset också!
Det som är extra med den här pajen är att det som vanligt är Västerbottensost som ger det mesta av smaken men att två mer eller mindre vita grönsaker finns i fyllningen och ger den lite mer substans än när det är bara äggstanning med ost. Det blev bra!
Det här är en sats för en större pajform. Till en springform kan man göra degen på 100 g smör + 2 dl vetemjöl + 1 dl havregryn och minska äggstanningen till tre ägg och tre deciliter mjölk.
Kylskåp: ca 30 minuter
Ugn: 175 grader i ca 15 + ca 45 minuter
pajdeg:
150 g smör
1 dl havrekli
2 dl havregryn
3 dl vetemjöl
lite salt
½ dl vatten
fyllning:
ca 400 g fryst blomkål i buketter eller ungefär lika mycket färsk, kokt (jag använde en påse)
det vita från en stor purjolök
ca 100 g Västerbottensost
ca 200 g riven ost
5 ägg
5 dl mjölk
ca 1 msk vetemjöl
salt och peppar
Skär smöret i kuber och lägg dem i en bunke eller i en matberedarskål. Tillsätt havrekli, havregryn, vetemjöl, salt och vatten och arbeta ihop till en deg.
Tryck ut degen i en pajform och ställ den att vila i kylskåp i ungefär en halvtimme.
Förgrädda pajskalet i 175 graders ugnsvärme i ungefär en kvart.
Ta under tiden fram blomkålsbuketterna ur frysen (eller förväll färsk blomkål). Riv Västerbottensosten om den inte redan är riven. Skär djupa snitt längs med fibrerna i den vita delen av purjolöken på ett par ställen (för att undvika långa strimlor) och strimla den.
Vispa ihop ägg, mjölk, mjöl, peppar och salt till äggstanningen.
Ta ut pajskalet ur ugnen men låt ugnen vara påslagen.
Lägg blomkålsbuketterna i pajskalet, fördela purjolöksstrimlor och Västerbottensost bland dem, häll äggstanningen över och strö den ”vanliga” rivna osten ovanpå.
Grädda pajen i 175 graders ugnsvärme. Vicka på formen ibland och ta ut pajen när fyllningen har slutat röra på sig.