Kusinernas kex

En liten varning först: hur mycket man än vill tänka på havre som gyllene så blir det ofta ganska grått när man bakar. Låt er därför icke avskräckas av de här bilderna! Jag hann inte ta så många, för plötsligt fanns det inget att fotografera längre — så gott blev det!

En försigkommen treåring och jag bakade de här kexen förra helgen. Receptet fick vi från hans farmor, och det är en lätt modifierad version av ett som finns eller har funnits på en havregrynsförpackning. Havre är ju en bra råvara för de flesta barn — nyttigare än vete och dessutom med en smak som många tycker om. Och sockerfritt är ju bra!

Det här receptet resulterar i en deg som är enkel att hantera, släpper lätt från kaveln och går att kavla ganska tunt ungefär som en pepparkaksdeg. Om man inte tycker om att havrefibrerna gör kexens kanter lite fransiga kan man prova att höra havregrynen till ett grovt mjöl i en mixer innan man blandar dem i degen.

Treåringen tog med en burk kex till en utedag med sina jämnåriga kusiner, och de kex som inte hamnade i burken åt han och hans familj (inklusive lillebror) upp nästan direkt. Alla tyckte om dem! Vill man baka dem som tilltugg till en välkomstdrink eller äta dem istället för chips (så goda är de) kan man säkert blanda en halv eller en hel deciliter riven Västerbottensost eller parmesan i smeten. I originalreceptet är det kummin, och man kan förstås experimentera med olika kryddor och kanske med flingsalt.

Kusinernas kex

bakas med pepparkaksformar — ca 50 kex (men mängden beror förstås på formarnas storlek och på hur tunt man kavlar degen)
Ugn: 200 grader, passas noga

100 g smör
3 dl havregryn
1 krm salt
2 dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
1 dl mjölk

Skär smöret i bitar, ungefär som sockerbitar. Nyp ihop havregryn, salt och smör till en grynig massa. Mät upp vetemjölet, blanda bakpulvret med det och rör ner blandningen tillsammans med mjölken. Arbeta ihop degen och låt den vila i kylskåp i 15–30 minuter (eller spara den till senare).

Lägg ett bakplåtspapper på bakbordet och kavla ut en bit deg på det. Det behöver inte bli riktigt lika tunt som till pepparkakor, men ju tunnare, desto sprödare kex.

Ta ut kex med pepparkaksformar, lägg tillbaka överflödig deg i bunken och flytta isär kexen lite om det behövs. Flytta bakplåtspapperet till en plåt.

Fortsätt med att kavla och ta ut kex tills all deg har gått åt och grädda under tiden — 200 graders ugnsvärme, passa noga, ta ut dem när kanterna börjar få färg. Lyft upp kexen med en stekspade eller en osthyvel och låt dem svalna på bakgaller (om de inte är för små) eller på en skärbräda.

Lägg dem i en burk med tättslutande lock när de har svalnat — om de inte har gått åt innan dess!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *