I Strädelängan

Under de senaste veckorna har jag arbetat mycket med material om Ukraina – det blir ett temanummer av tidskriften som jag är redaktör för, och det kommer i slutet av februari. Runt jul och nyår tog jag kontakt med ganska många människor som har engagerat sig på olika vis och bad dem att berätta något. En av dem som gjorde det var Tetiana, som jag skrev om häromdagen — hon har startat en stickgrupp nära Skara, där hon bor. En annan var Ewy som är med i Skånegruppen, den grupp som träffas i Strädelängan i Dalby på tisdagskvällarna. Här är det som hon skrev. Tack, Ewy!

Garnsortering för kommande projekt. Bild: Ewy Ax

Skånegruppen är en ideell handarbetsgrupp som sedan sju år arbetar projektinriktat och hjälper med vad vi kan där det behövs. Vi utgår från Dalby men ses också i vår Facebook-grupp där vi är ungefär 300 medlemmar varav ungefär 100 aktivt handarbetande. Just nu bistår vi bland annat Ukrainahjälpen i Hörby med våra alster.

Halvvantar är efterfrågade. Bild: Ewy Ax

Det blir mycket stickat, virkat och sytt till folket och soldaterna där. Högt upp på soldaternas önskelista stod kragar och halstuber, och det var klart att vi ställde upp. Vi arbetar med skänkt material.

Skånegruppens medlemmar arbetar både hemma var för sig och tillsammans på träffarna. Bild: Ewy Ax

Utöver detta tillverkar vi också många filtar och småvarmt som Ukrainahjälpen sedan delar ut där de mest behövs, bland annat till barnhem och sjukhus.

En del av de senaste månadernas resultat. Bild: Ewy Ax

Eftersom vi är en grupp som är van att med kort varsel ställa om och rikta våra insatser efter behov och efterfrågan så har vi byggt upp ett brett och flexibelt hantverkskunnande. Engagemanget är stort och intensivt med mycket omtanke och värme bakom varje alster.

Ewy Ax, Billeberga

***

En rolig och viktig sak i Skånegruppens arbete är Esmeralda, ett slags gemensam resurskorg där man kan lämna material (till exempel garn) som man har och ta material till det man arbetar med. Lite som garnbytesbordet som vi har haft på en del ställen där jag har föreläst om hjälpstickning – vi brukar ha en skylt där det står något i stil med ”ge om du har över, ta om du behöver”. Om du som läser det här har garn över och vill att Skånegruppen ska få möjlighet att förvandla det till buffar eller något annat till Ukraina, så gå med i Skånegruppen Official på Facebook och skriv ett meddelande där, eller skriv en kommentar här på bloggen så sätter jag dig i kontakt med Ewy!

2 reaktioner på ”I Strädelängan”

  1. Jag har ett antal nystan över i mina gömmor som jag hade tänkt lämna till loppis, men som kanske istället kan komma väl till pass i detta sammanhang.
    Tacksam för hjälp med att komma i kontakt med Evy.

    1. Hej Essa! Vad fint att du vill bidra med garn! Ewy lovar att ta kontakt med dig nästa vecka.
      Hälsningar,

      Anna

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.