Fint i Kalmar

Nu har vi varit tillbaka i Kalmar, fast i S:ta Birgitta kyrka och med ”Du är närvarande överallt”-programmet. Det var så fint att få spela och sjunga i den jättestora kyrkan där allting klingar så extra vackert. När Cecilia sjöng den sång som jag inte är med på (annars gör vi allting tillsammans) fick jag ”låt oss bygga tre hyddor här”-känsla! Och det kom så många som vi kände och så många som ville säga något efteråt — då blir jag verkligen påmind om hur tacksam jag ska vara för att jag får arbeta med sådana här projekt och träffa människor som njuter av musik och berättelser.

En sak som jag glömde att lägga till (det står inte i den version av manuset som vi använde igår) var att den sången, Silent Worship, Georg Friedrich Händels italienska aria (ur operan Tolomeo) med Arthur Sommervells modernare text, finns med i en av romanfilmatiseringarna. Kanske är det någon läsare som minns den?

För mig är den lite speciell eftersom jag fick den i läxa av min sånglärare Christina i Alvesta när jag gick i mellanstadiet eller möjligen högstadiet. Den var något av det vackraste jag hade hört. Och sedan undrade jag till och från i massor av år varför jag aldrig hörde den eller hörde om den mer. Hur kunde det vara så att ingen visste om den eller brydde sig om den? När vi skulle börja arbeta med de här programmen letade jag upp noterna och tog med dem till Cecilia, och det blev snabbt ganska självklart att den skulle vara med. Nu får jag höra den gång på gång i Cecilias alldeles fantastiska tolkning, och jag tycker bara mer och mer om den!

Såhär låter den på italienska och med operaorkester:

7 reaktioner på ”Fint i Kalmar”

 1. Alice Rdomska

  Hej Anna! Vad fint att liksom hålla Jane Austen vid liv. Men min aha-upplevelse var mer att du varit med kolleger i den härliga Sankta Birgitta kyrka. Tja, vi har här i mitt Göteborg ett litet Sankta Birgittas kapell från 1857, och fastän jag beundrar heliga Birgittas gärning brukar jag förklara för folk att detta göteborgska kapell, byggt genom donationer av en skotte, syftar på Saint Bridgit of Kildare, den irländska nunna som en rad kyrkor och kapell i Skottland är helgade åt. Ack Kalmar, jag har inte varit vid sundet sedan journalistkollegan Ulla Sjögren (numera avliden) bodde i Algutsrum på Öland. Men jag jobbar inom musiken allra närmast med Sören Skarback, som faktiskt var producent för skivor Christina Wendel från Kalmar gjorde 1979-1981. Före din tid, minst sagt. Jag har tyvärr åstadkommit föga kyrkliga låtar. Ingen använd inom Svenska kyrkan, vad jag vet. Däremot en som St. Andrew’s Church Gothenburg (i Göteborg men lydande under The Church of England) troget använt i drygt två år. Nåja, ursäkta spretig kommentar. Må så fint och sjung, sticka och virka på mormors vis. Kul att hitta din blogg, av en slump. (Om nåt sånt som slumpen alls existerar.)

   1. Alice Radomska

    Hej Anna! Mitt komponerande är det inte mycket med. Det är mest att jag skickar texter till ”mina” tonsättare.
    Brukar också skicka mp3 till email-adresser, får väl kolla hur man skickar till en bloggare.
    alice radomska st andrews är ord du kan googla på om du vill höra fredssången ”Wave to the World” på Engelska kyrkans sida. (Sång: Bob Evans)
    alice radomska is painting är ord du på YouTube kan skriva in för att höra jazzaren John Tabacco sjunga min text om mitt liv som marin-målare (helst den uppladdning som har bild på en inramad målning). Inte många lyssnare på denna sidan Atlanten, tyvärr.
    Ha det fint.

 2. Sören Skarback

  Blev just tipsad om din blogg. Vad trevligt att er musik (din violin?) tycks passa i så skiftande lokaler och även kan fylla upp en kyrka. Har du på t. ex. det vis som råder i irländska kyrkor spelat ihop med flera andra sorters stränginstrumentalister? Spelat ihop med en harpist? Och hur kändes i så fall det?

  1. Hej Sören!
   Ja, det är fint att få spela i kyrkor! Jag har inte spelat så mycket med harpa (bara i verk där det är till exempel stråkkvartett och harpa eller stråkorkester och harpa, som i den här radiogudstjänsten som man tyvärr inte kan lyssna på, i alla fall inte nu: https://sverigesradio.se/artikel/432376) men ganska mycket tillsammans med klassiska gitarrister. Tycker mycket om det!

   1. Sören Skarback

    Tack Anna – och radiogudstjänst som man på YouTube i nuläget tyvärr inte kan lyssna på, säger du. Jag får vid tillfälle (efter en nu hektisk skaparperiod) försöka där igen. Skulle gärna höra din violin medan en annan Anna sjunger i Ljungby kyrka, Södermöre pastorat samt det tillfälle då du i samma kyrka sjöng altstämman. Hörde din bokmässe-sammanfattning. Jag har själv förr haft din glädje av bokmässan, men då min främsta förläggare dog häromåret. Och av mina elva riktigt goda vänner i Föreningen Kriminalförfattare i Stockholm (vars monter jag som historiker(!) kände mig så hemma i) lever i dag endast tre. Och musik i kyrkor? Jo, fastän mitt musikaliska levebröd efter viss utbildning som yngling hos EMI, London, varit rock och pop, hör jag gärna kyrkomusik. Här i Örgryte församling (Göteborg) finns två lite extra berömda orglar, och vid lilla Skårs kyrka förekommer gudstjänst ”ute på kyrkbacken”, senast med jazzkvintetten Musica in Excelsis medverkande på Kristi Himmelsfärds. Nå väl, Anna, ha en frisk, fin och tonrik sommar.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.