Varma fötter i Ukraina

Det har kommit ett upprop om stickade sockor till Ukraina!

Stickande vänner! Hör upp!

Även om det nu är högsommarvärme kommer snart en höst och en vinter.

Medan vi i Sverige kommer kunna krypa in i våra varma stugor och hålla oss torra ser verkligheten annorlunda ut för andra.

I ruiner och skyttevärn kommer lärare, bilmekaniker, sjukvårdsarbetare , butiksbiträden, bönder och andra ukrainare som inte tillåts leva sina vanliga liv få hålla till. Dag ut och dag in. I regn och blåst. I snö och i kyla.

Nu ber jag er att hjälpa dem att klara kommande prövningar med åtminstone varma fötter.

Sticka sockor av ullgarn och skänk dem.

Vi i Union for Ukraine-Smeder utan gränser ser till att de transporteras till mottagarna.

Starta ett stickcafé, be din stickande granne göra några par, sticka framför favoritserien eller framför brasan.

Sticka för livet!

Sänd sockorna till:
Union for Ukraine
c/o Michael Maasing
Tornvägen 7
612 71 Rejmyre

***

Under krigets första veckor och månader såg jag både insamlingar och varningar för insamlingar. En del tycker att man ska ge allt man kan, och PostNord lanserade ju ett stort insamlingsprojekt med gratis frakt i samarbete med posten i Ukraina. En del säger och skriver att man absolut inte ska skicka något och att man bara ska ge till de stora, etablerade hjälporganisationerna, till exempel UNHCR och Röda korset. Men jag tror att många av oss många gånger sedan 2015 har sett exempel på att de stora organisationerna inte klarar av att ta hela ansvaret för de situationer som uppstår nu. Privata eller små initiativ kan vara enormt betydelsefulla. Jag hoppas att det här är ett sådant!