Marita och Carl berättar

I söndags morse skrev jag till Carol i Borås och frågade om hon skulle till Korskyrkan och lyssna på Marita och Carl som skulle berätta om sitt arbete i Mara och Bunda. Det skulle hon inte, men hon bad en vän att skicka några bilder!

Marita och Carl är alltså utsända som missionärer av EFS i Sverige och av Dansk Luthersk Mission. Marita är barnsjuksköterska och arbetar på sjukhuset i Bunda, och Carl undervisar i teologi på en högskola i Mara.

Marita har arbetat i Tanzania i flera omgångar – när hon gick en av sina utbildningar såg hon till att förlägga en praktikperiod till Nkinga, ett tanzanskt sjukhus som många svenskar är med och stöttar. Sedan kom hon tillbaka dit som volontär, utsänd av Skandinaviska Läkarbanken.

Det gjorde att hon hade ett kontaktnät redan innan hon och Carl flyttade till Mara tillsammans, och det senaste året har hon och några andra ordnat och lett en fortbildning i barnsjukvård för sjuksköterskor från flera sjukhus vid ett par tillfällen.

Förra sommaren samlade vi ju in enormt många sticka, virkade och sydda mössor i nyföddstorlekar till sjukhuset i Bunda. Marita och Carl packade dem i extraväskor när de reste tillbaka efter sin semester, och under året har de delats ut till de nyfödda. Lagret räcker ett tag till, så vi ska inte samla in fler just till Bunda just nu, men du som vill fortsätta sticka, virka eller sy och du som vill sätta igång nu: Slättmissionens Hjälpande Hand, som hjälpte till med att ta emot allting då, tar alltid emot kläder och fördelar dem där de behövs!

Förra sommaren var det också min mammas 75-årsdag, och då ordnade jag en särskild insamling till barnsjukvården i Bunda. Jag förde över pengarna direkt till Bundasjukhusets fattigfondskonto i Tanzania. Annars är det så att EFS i Sverige gärna tar emot gåvor till utlandsarbetet men inte har möjlighet att ta emot gåvor till specifika ändamål. Så om man ger dit kan det bli medel till Maritas och Carls arbete men också till sådant som deras kolleger i andra länder gör.