Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Två som vann över rasismen till slut

Av Posted on Inga taggar 0

När A United Kingdom gick på bio för fem år sedan missade jag den, men jag är så glad att jag har sett den nu!

Det är en spelfilm som bygger på verkliga händelser på 1940-talet, när en 24-årig engelska, Ruth Williams, mötte en ung juridikstudent som var den blivande regenten i Betchuanaland (nuvarande Botswana), Seretse Khama, på ett arrangemang som London Missionary Society ordnade.

Först ett BBC-reportage där Ruths syster berättar om vad som hände och vad det fick för följder:

Det var alltså två unga människor som möttes, men på grund av att de hade olika nationalitet, och egentligen mest av allt på grund av att de hade olika hudfärg, blev deras relation en stor världspolitisk fråga.

Om jag har förstått det rätt var det så att Betchuanalands grannland Sydafrika just höll på med att införa apartheidlagar. Om Storbritannien, som styrde Betchuanaland, hade godkänt Ruth och Seretse Khamas äktenskap och låtit Seretse Khama bli ”chief” i sitt hemland (det var det juristutbildningen skulle förbereda honom för) hade det blivit en konflikt med Sydafrika. Och det gick inte att ha en konflikt med Sydafrika, för det här var också en period när uran var mycket viktigt för Storbritannien, och det var Sydafrika som skulle leverera uranet.

Antagligen var det också så att Betchuanalands naturresurser höll på att utforskas och att frågan var vem som skulle kunna tjäna stora pengar på dem.

Vad hände?

Ruth och Seretse Khama kom till Betchuanaland som nygifta, men han kallades tillbaka till London för ett möte och tilläts sedan inte resa hem. Så Ruth blev lämnad i sitt nya hemland, födde deras första dotter och var mycket ensam.

Många, många konstiga möten senare, många svepskäl senare, många brutna löften senare, efter mycket förödmjukelse, ganska många år senare, blev Seretse Khama Botswanas förste president.

Min morbror Rune, som kan enormt mycket mer om de afrikanska ländernas historia än jag, rekommenderar läsning av Wikipedias artikel om Ruth Williams Khama tillsammans med filmen.

Jag skäms alltid när jag inser att stora historiska händelser helt har gått mig förbi, och det är ju inte så konstruktivt. Att se den här filmen och läsa på kan vara att täppa till en kunskapslucka, men det är också en så väldigt vacker och ibland skrämmande film om ett land och om andra länders försök att styra det och om två unga människor som vet att de måste få vara tillsammans.

Den som inte har tillgång till Cineasterna där jag såg filmen — Malmö Stadsbibliotek har haft den streamingtjänsten som en del av sitt utbud men håller på att avveckla den nu, jag vet inte hur det är med andra bibliotek — kanske hittar filmen på något av de stora nätverken (jag har inget av dem), och annars finns den åtminstone som betalfilm på Youtube och SF Anytime.