Plötsligt högsta mode

Gunbritt arbetar med Hjälpstickans insamlingar och utdelningar i Skåne och tar emot garngåvor. Ibland ligger det halvfärdiga stickningar i påsarna.

För ett år sedan såg hon en beskrivning till en enkel vante sydd med återbrukat stickat ”yttertyg” och fleecefoder, och hon provade och blev nöjd.

Ungefär 20 par sådana vantar har hon sytt sedan dess.

Och nu är de plötsligt högsta mode!

Här är ett tidigt projekt, en barntröja som precis räckte till ett par.

Såhär kan det se ut när Gunbritt har packat upp en påse. Någon kom en bra bit på ett bakstycke och kanske ett framstycke, eller kanske på en rundstickad nederdel till en tröja, som här … men så tog det stopp.

De vita mönsterdelarna är fleecefodret. Tack vare att stycket är rundstickat slipper Gunbritt en sidsöm.

”Alla dessa sydda vantar är fodrade med tunn fleece”, berättar Gunbritt. ”En tunn fleecefilt räcker till nio par vantar. Det blir varma och behagliga vantar till behövande.”

Och såhär blev de färdiga vantarna av just den stickningen.

”[Att sy så många vantar på det här viset] har varit möjligt för mig eftersom Hjälpstickans inlämningsställen i Simrishamn förutom stickade plagg till vuxna även tar emot restgarner och garn som bara ligger och tar plats”, skriver Gunbritt . ”Där dyker emellanåt upp påbörjade arbeten som vi tar hand om på bästa sätt. Detta är några av dem.”

Bernie Sanders skulle nog ha nickat bakom sin mask och kanske vinkat med sina stora vantar om detta hade nått fram till honom!