Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Malins minipajer (och en fyllning med äpplen i kolasås)

Av Posted on Inga taggar 0

Idag bjuder Malin, som var min kollega när jag arbetade i Kalmar, på receptet till sina otroligt söta minipajer och dessutom på receptet till en favoritfyllning med äpplen i kolasås. Pyssligt, roligt och gott!

Bild: Malin Burmeister

Kryddiga små äppelpajer med kolasås och någon form av trevligt lock

Att göra ett pajskal med rutmönster tar sin lilla tid. Att kavla, fläta och väva har något meditativt över sig.

Jag tycker om pajer, för de går att variera i oändlighet med frukt och bär efter säsong, och de är så roliga att göra. Med några enkla trick kan man få den enklaste paj att se proffsig ut. Allt man behöver är en kniv och några roliga kakformar.

Jag brukar göra de här godingarna i en muffinsplåt, men man kan såklart göra en stor paj om man hellre vill det.

En riktigt god paj ska ha ett härligt, frasigt skal, tycker jag. Därför gör jag pajdegen i två satser så att den inte blandas för länge. Det ska finnas små bitar av smöret kvar i degen – då blir den riktigt bra.

Jag bakar alltid med smör, och när man gör paj är det extra viktigt för att få till frasigheten och den goda smaken.

Pajdeg till tolv minipajer (muffinsplåtsstorlek) eller en stor (i en pajform som är 24 centimeter i diameter) — det kan bli lite över, och då är det bara att experimentera med fler dekorationer!

2 * 3 ½ dl (210 g) vetemjöl
2 * ½ tsk salt
2 * 2 msk strösocker
2 * 150 g kallt smör
2 * 2 msk iskallt vatten

Dela smöret i små tärningar.

Blanda de torra ingredienserna i en bunke och lägg i smörtärningarna.

Blanda tills det precis börjar ”smula sig”. Häll i vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg.

Slå in degen i plastfolie och låt den vila i kylen minst en timme.

Gör en sats pajdeg till på samma sätt.

När degen vilat i kylen, ta ut en av bitarna och sätt ugnen på 175 grader. Mjöla bakbordet ordentligt (jag brukar ha en liten hög till hands) och kavla ut till degen en rund platta, ungefär en halv centimeter tjock. Stansa ut runda plattor med hjälp av ett mått eller en skål, klä formarna och låt lite av degen hänga upp över kanterna.

Gör du en stor paj så rulla upp degen på kaveln och rulla ut den igen över en pajform. Låt lite av degen hänga ut över kanten.

Ställ formen eller formarna i kylen. Nu är det dags för fyllningen!

Kryddiga äpplen med kolasås och flingsalt
(satsen räcker till en stor paj eller tolv minipajer)

4–5 goda äpplen, gärna svenska
¾ dl farinsocker
2 tsk malen kanel
1 nypa malen muskot
1 nypa malen nejlika
kolasås
flingsalt

Skala, kärna ur och dela äpplena i små fyrkanter om du gör småpajer, eller skiva dem om du gör en stor paj.

Lägg äpplena i en skål och blanda med farinsocker, kanel, muskot och nejlika.

Ta ut formen ur kylen och fördela fyllningen i pajskalen/pajskalet, ringla över kolasås och strö på lite flingsalt.

Nu är det dags att ta fram den andra pajdegen och kavla ut den.

Antingen kan du göra helt täckta pajer/paj a’la farmor Anka där du skär ut solstrålar från mitten så ångan kan pysa ut, eller skär du degen i remsor och lägger ett rutmönster. Det är inte särskilt svårt, kolla Youtube om du inte riktigt har kläm på hur man gör J Gör du småpajer så fläta degen på köksbänken och stansa ut, skjut upp rutorna på en degskrapa och lägg över. Rulla upp degen som hänger över kanten och kläm ihop med lock/remsorna. Vill man kan man även stansa ut figurer och dekorera pajen med – antingen på locket/rutmönstret eller direkt på pajen. Man kan också fläta degremsor och lägga på. Bara fantisera, var kreativ och prova dig fram!

Pensla degen med uppvispat ägg och strö över strösocker. Grädda pajerna/pajen i nedre delen av ugnen i ungefär 35 minuter tills de/den är gyllene.

Servera med vaniljsås eller glass. Testar du att göra mitt recept får du mer än gärna höra av dig och berätta vad du tyckte! Lycka till!

***

Tack Malin!