Industriella revolutionens Stolthet och fördom

Ja, jag vet att jag har skrivit om Elizabeth Gaskells North and South förut. Och anledningen till att jag gör det igen nu är inte att den kommer i svensk översättning den här månaden, för det gör den inte — förlaget har skjutit upp utgivningen till nästa år.

Det får bli en sådan här utgåva ett tag till:

Det finns förstås flera att välja på eftersom det är en klassiker och rättigheterna är fria.

Den som vill kan också eller möjligen istället lyssna på den som ljudbok (en ganska bra inläsning) på Spotify!

Anledningen till att jag vill berätta om den idag är att den finns i en BBC-serie-filmatisering också.

Precis innan pandemin började var jag och föreläste under en stickhelg på en kursgård utanför Uddevalla, och från Göteborg och tillbaka till Göteborg fick jag skjuts av Eva som också var med på stickhelgen. Vi kom att tala om brittiska klassiker i bilen, och jag sa att jag inte hade sett den här serien men att den verkade bra. Några veckor senare fick jag ett meddelande:

”Nu har  båda döttrarna och jag sett brittiska Nord och Syd. Tårar och glädje. Tusen tack för tipset!”

Sedan dess har jag sett den själv också, och skickat den till två vänner som hade gett uttryck för en viss, hm, längtan bort från alla pandemibekymmer.

Berättelsen om Margaret Hale från Helstone i södra England och Mr Thornton som äger en textilfabrik i Milton (en industristad som är mycket lik Elizabeth Gaskells hemstad Manchester) kallas ofta den industriella revolutionens Stolthet och fördom. När jag läste boken första gången för länge sedan hade jag inte börjat läsa recensioner på internet, så jag blev ganska paff några år senare när jag googlade och upptäckte att en massa människor hade associerat precis som jag.

Stolthet och fördom är ju ett av världslitteraturens mästerverk, men North and South har något som den inte har: ett enormt samhällsengagemang som knyter ihop människor med helt olika bakgrunder och berättar om en pågående samhällsförvandling. Förutom Margaret Hale och John Thornton finns industriarbetarfamiljer, industriägarkolleger och släktingar i mängd, och alla är stora personligheter och viktiga för det som händer.

Det som TV-serien verkligen gör levande är industrimiljön, full av ljud och människor och svävande textilfibrer. Den hittar jag inte på Youtube, så den som vill se ett klipp som inte är slutscenen (den finns i hur många varianter som helst) får nöja sig med det här:

Hur bär man sig åt för att se den? Jag vet inte om SVT har visat den någon gång, men jag köpte den på DVD (jo, det finns ju fortfarande!) från CDON. Den finns både i en egen förpackning och i en box med flera Elizabeth Gaskell-serier.

Dags för tårar och glädje?