Sticka till en fredsmanifestation

Det är en stor fredsmanifestation i form av en museiutställning på gång i Borås. Och eftersom Borås är Sveriges textilstad och museet heter Textilmuseet är den fred de vill visa nära kopplad till textilt handarbete. Alla som vill kan vara med och bidra till den genom att sticka!

Såhär står det i inbjudan:

Vill du vara med i utställningen?

Vi vill nu bjuda in dig att sticka på temat fred! Bidragen kommer tillsammans att bilda en utställning som öppnar på Textilmuseet i början av jubileumsåret 2021. Den enda begränsningen är att stickningarna har fredens färg: vitt och att verket ska kunna hängas upp. Annars är det fritt fram att blanda både material och sticktekniker. Du kan sticka något föreställande, något man kan använda eller något helt unikt – bara fantasin sätter gränser!

Lämna in ditt bidrag i Textilmuseets reception eller skicka per post senast den 20 november 2020.
Tillsammans med ditt bidrag vill vi att du bifogar en lapp med ditt namn, bostadsort och mailadress samt ditt personliga svar på följande frågor:

Varför stickar du?
Vad strävar du efter?
Går det att sticka fred?

Obs! Skriv tydligt. Dina svar kan komma att användas i utställningen.

Postadress:
Textilmuseet
Stickuppropet
501 80 Borås


Eller lämna in ditt bidrag i Textilmuseets reception under våra öppettider.

***

Vad kan man sticka? Vad som helst, bara det går att hänga upp!

Några exempel som jag kommer att tänka på direkt är den duva som Gerd Inger Persson och de andra i Sticka för fred i Broby gör — skriv i kommentarfältet om du vill komma i kontakt med henne och få beskrivningen! Och den här lilla katten (som blir extra fin, tycker jag, utan broderade ”ansiktsdrag”). Eller, om man vill lägga mycket mer tid och göra något mer utmanande, en helvit variant av Harry Potters uggla från den här boken. Eller den här lilla kaninen som man gör av en enda kvadratisk rätstickad bit — passar extra bra för den som är otålig eller nybörjare, även om monteringen kan kräva lite pyssel.

Här finns en sida med flera beskrivningar till stickade och virkade fåglar.

Ha så roligt!