Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

På besök hos Henrietta

En ledig dag i slutet av maj — faktiskt den första nästan helt lediga dagen på månader, för min arbetssituation ihop med olika följder av pandemin har gjort att jag har arbetat sju dagar i veckan sedan i mars — följde jag med på en utflykt till Karlskrona.

Det var en regnig dag, och en regnig dag i en hamnstad betyder ofta en extra blåsig regnig dag.

Då kan det se ut såhär på det enorma torget.

Något ödsligt fastän det absolut verkar vara tänkt som pampigt.

Och Blekinge museum som jag gärna hade velat se (mycket vackra byggnader, men vad fanns därinne?) var coronastängt.

Tur att det finns flytbojar som lyser upp det hela lite grann.

Men så plötsligt insåg jag att vi befann oss i Henriettas hemstad. Och Henriettas Spinn & Garn hade öppet!

Vi har aldrig setts förut, bara haft kontakt via Facebook och mina bloggar. För några år sedan öppnade Henrietta en garnaffär, och det verkar ha varit ett smart drag: den här våren har det till och med gått bättre än tidigare!

Henrietta färgar garn själv och har en egen specialitet stående i en korg vid disken: hon färgar en naturvit och en grå härva på samma sätt och säljer dem tillsammans som Henriettas Duogarn. Det blir lite olika nyanser när färgerna i kompositionen möter det naturvita och när de möter det gråa.

Den lilatonade duon som är liksom trea från vänster köpte jag. Henrietta hjälpte mig att matcha härvorna med enfärgade nystan i samma kvalitet så att det skulle kunna räcka till en liten kofta i vardera paletten.

Ingen webbshop har Henrietta, men däremot går det jättebra att ringa eller skriva och fråga om kvalitéer och priser och beställa med faktura. Det har jag faktiskt gjort tidigare.

Det är ju en extra bra lösning nu om man försöker hålla sig till fysisk distansering.

Tidigare sålde Henrietta kläder också, men nu är det garn och fiber hon satsar på helt och hållet. Till påsk säljer hon färgade ulltussar som man kan använda i påskris istället för fjädrar (för fjädrarna kommer tyvärr ofta från sammanhang där fåglarna inte har behandlats på något bra sätt). Och det är inte bara färgning hon håller på med — hon spinner också.
Och säljer spinnrockar!

Foto: Henrietta Winell

Och syr en del — bland annat de här ”garnskålarna” som en stor sticktidning har visat med omdömet ”genialiska”.

Ja, ni förstår att Rådhusgatan 7 är en kreativ miljö! Karlskrona är värt ett besök också när det regnar.