Familjen Einarsons squashsoppa (med festversion)

Nu är det så mycket som växer så att man kan bli alldeles yr, och så fick jag syn på ett sopprecept som Carina (och hennes man Kenneth) presenterade på Facebook. Vi kom överens om att det passar här också, så varsågoda!

***

Här är ett tips på vad man kan göra av all squash som växer i trädgården!

Squashskörd och blivande squashskörd. Foto: Carina Einarson

Det här är en mycket god soppa, och så enkel att göra!

Vi åt den som förrätt när Kenneth fyllde år, och då festade vi till den med crème fraîche och rom.

Squashsoppa
ungefär fyra portioner

5 dl vatten
2 tärningar grönsaksbuljong (eller motsvarande mängd grönsaksfond)
800–900 gram nyskördad squash från egen trädgård (eller för all del fådd eller köpt)
1½ dl vispgrädde
en halv citron

till festlig servering:
rom (eller, för en vegetarisk version, caviart)
crème fraîche

Mät upp vattnet i en stor kastrull eller liten gryta och smula ner buljongtärningarna. Skär squashen i bitar och låt dem koka i buljongen i ungefär en kvart. Kör med mixerstav eller i matberedare tills allt är finfördelat.

(Här går det utmärkt att avbryta tillagningen och frysa in halvfärdig soppa för senare måltider, hälsar Carina och Kenneth. Och om man har väldigt mycket squash kan man koka den i vatten som bara är saltat, hälla bort det, mixa, frysa och sedan späda med grönsaksbuljong när man vill laga och äta soppan. På det viset tar ”halvfabrikatet” lite mindre plats i frysen!)

Om du har använt matberedare: häll tillbaka soppan i kastrullen eller grytan.

Rör ner grädden och värm soppan till kokpunkten. Ta av den från värmen och pressa saften från den halva citronen ner i soppan. Rör om och servera, eventuellt med det extra festliga tillägget.

***

Tack Carina och Kenneth! Svårare än såhär behöver det ju inte vara — så bra!