Att stå emot med garn

Frilansreportern Kristina, en tidigare kollega kan man säga, hörde av sig nu i veckan och frågade om jag hade några tips på gemensamma handarbetsprojekt som har covid-19-pandemin som utgångspunkt. När jag hade funderat lite och gjort en lista åt henne, delvis med hjälp av medlemmarna i Facebook-gruppen Handarbeta för välgörenhet, kom jag på att ni som läser den här bloggen också borde få veta. Kanske vill någon till och med vara med på något?

Katarina Docks virkade coronavirus. Skärmdump från Sydsvenskans webbplats.

Först måste jag ju visa ett av många garn-coronavirus som jag har sett de senaste månaderna. Det här har min väninna Katarina Dock gjort — vi arbetade tillsammans i Sticka & skicka-insamlingen när hon var handarbetsredaktör på Hemmets Journal och har hållit kontakten sedan dess, och jag tycker mycket hennes bok Magisk virkning som kom ut för ett par år sedan. För några veckor sedan skulle hennes man genomgå en operation, och alla sådana situationer blir ju väldigt annorlunda nu, så Katarina var också tvungen att isolera sig.

Hon fick berätta om det och om sin kreativa ”lösning” i en intervju i Sydsvenskan i början av april. Är man prenumerant kan man läsa den!

Men kollektiva projekt alltså?

Ja!

I Västerås kan man vara med och sticka disktrasor som sedan säljs till förmån för Västerås Stadsmission.

I Svenska kyrkan i Lund finns ett liknande projekt, men där går intäkterna till Act Svenska kyrkan.

I Västra Götaland genomför hemslöjdsföreningar och hemslöjdsförbund i i samarbete med hemslöjdskonsulenterna ett gemensamt broderiprojekt som heter Djur & odjur. Å ena sidan måste man vara medlem i en av hemslöjdsföreningarna för att kunna delta, å andra sidan gör det inget längre eftersom anmälningstiden gick ut i mitten av april. Men det ska bli spännande att se resultatet!

Det här vet ju de flesta av er som läser Ett varv till-bloggen redan om — att Läkarmissionen samlar in mössor till de nyfödda på Panzisjukhuset och dess grannsjukhus i DR Kongo. Min gissning är att resultatet redan är uppe i minst ett par tusen mössor (men många väntar nog lite till med att posta för att verkligen utnyttja portot). Så otroligt många fina bilder jag har fått se de senaste veckorna!

Länsmuseet i Gävle tar emot 15X15 centimeter stor rutor som ska fogas samman till en stor filt. Virkade, stickade, släta och dekorerade — allt går bra.

Det som alla de här projekten har gemensamt är ju att de är ett stillsamt sätt att tillsammans göra motstånd mot en del av bieffekterna av pandemin — ensamhet, hopplöshet, uppgivenhet. Heja alla!

Tipsa gärna om fler projekt i kommentarfältet!