Tillflykt

God fortsättning, alla!

De senaste dagarna har jag — mellan olika julhändelser — varit helt uppslukad av Thord Erikssons bok Dom som stod kvar. När jag har läst ut den måste jag nog berätta lite om den, fast egentligen hoppas jag att alla redan har läst den.

Mitt absolut bästa julläsningstips är den här boken som kom ut hösten 2015 och som i Storbritannien (och sedan också i USA, som man kan se på den här omslagsbilden) såldes till förmån för en organisation som arbetar med barn på flykt. Jag lyckades inte övertyga någon i Sverige om att det var lika angeläget att ge ut den hos oss, tyvärr. Men berättelsen lever i engelskspråkiga sammanhang, och en fantastisk sak är att dagstidningen The Guardian till jul det året publicerade hela boken (!) tillsammans med författarens kommentarer till varje uppslag.

Här kan man läsa den — gör det!

När jag var i Egypten i november var det som om berättelsen om flyktingfamiljen fanns överallt. Jag vet inte hur mycket koptiska kristna tänker på att det är en flyktingfamilj de gestaltar, men det finns en stor stolthet över att de tre och deras åsna tog sig just till Egypten, och många pilgrimer reser en rutt som är deras tänkta väg. Såhär kan den se ut:

Foto: Johan Lychou för Lunds Missionssällskap

Läs den engelska boken så länge, och ”läs” särskilt Sam Ushers fantastiska akvarellmålningar, så ska jag försöka sätta ihop ett litet galleri med bilder av flyktingfamiljen till en annan dag!

Önskar er alla vackra juldagar med massor av medmänsklighet och hopp!