En stjärna

Min kollega Elna — som jag känner sedan innan vi blev kolleger, för när jag arbetade på bokförlag arbetade hon på studieförbundet Bilda, och vi träffades och planerade hjälpstickningsträffar, det ni! — tipsade mig just om en fantastisk pojke, och jag måste skicka vidare tipset.

Jonah Larson i Lacrosse i Wisconsin i USA lärde sig att virka som femåring. Bild lånad från hans hemstads tidning Lacrosse Tribune

Pojken heter Jonah Larson, bor i Lacrosse i delstaten Wisconsin USA och har hunnit bli elva år. Han hittade en virknål i en påse med hantverks- eller pysselmaterial när han var fem, tittade på en Youtube-film och satte igång.

Det första han virkade var en disktrasa, och sedan har han fortsatt med allt möjligt, ofta genom att experimentera och hitta på helt nya modeller.

Nu har hans mamma satt stopp för beställningar — det var för många som ville beställa det som han virkar — men han har startat en egen Youtube-kanal där han visar hur han arbetar (och visar några av alla paket som garnvänner skickar till honom …). Jonah’s Hands heter den. Här är ett exempel:

Heja Jonah! Du inspirerar redan många — hoppas att det blir fler, och att du själv får mycket inspiration och värme tillbaka!