Sommarrullar

Nu måste jag berätta om något som för mig framstår som nästan perfekt sommarmat — pysslig men inte för arbetskrävande, social, går att anpassa efter mångas smak, rolig att variera med sommarens ingredienser och väldigt fräsch och god!

Det var min väninna Sigrid som bjöd mig och lärde mig hur man gör, och bilderna är tagna uppe på taket till ett hus i Köpenhamn. Där satt vi och åt kvällsmat en kväll i juni.

Idén är säkert inte alls ny för de flesta — fast jag har bara sett dem på serveringar förut, och då har det alltid varit räkor i, så jag har inte kunnat prova (jag är vegetarian). Jag visste inte att det var så otroligt enkelt att göra dem själv. Eftersom Sigrids och min version passar så bra med det som finns på sommaren får den heta sommarrullar!

(Det är ett ben i sommarkjol man ser i bakgrunden på bilden.)

Det man behöver göra i förväg är att inventera först landet (om man har ett), sedan kryddväxterna i fönstret (om man har sådana), efter det kylskåpet och till sist affärens grönsaksdisk för att se vad som kan passa i en sommarrulle.

Det som behövs utöver grönsaker är

* runda risplattor (finns i affärens asiatiska avdelning)

* en rund ugnsform, eller en skål med platt botten, eller ett runt uppläggningsfat — bäst om botten är lite större än plattorna

* sweet chili-sås eller kanske jordnötssås

* jordnötter eller andra nötter

* vatten

Grönsaker som kan passa:

* morötter

* paprika i en eller flera färger

* sockerärter

* gurka

* kinakål, isbergssallad eller någon annan sallad

* knipplök eller purjolök (eller varför inte gräslök?)

Det är förstås en poäng om så mycket som möjligt är närodlat!

Dessutom passar mango och avocado finfint i. De är sällan närodlade, men kanske kan man rädda ett par som ser ut att ha blivit bortglömda?

Det är bäst att skära allt i tunna stavar, så blir det enklast att göra och äta rullarna.

Och så jordnötter! Om man vill undvika det för miljöns eller hälsans skull så kan det säkert vara gott med till exempel rostade solrosfrön istället.

Sigrid och jag hade också klippt koriander. Några dagar senare bjöd jag Sara och några andra på sommarrullar, och då sprang hon ut och hämtade mynta att lägga i. Hon sa att det blev jättegott.

Före maten är det viktigt att alla tvättar händerna! Alla kommer att doppa händerna i samma form och plocka från samma grönsaksfat.

Häll sedan vatten i formen eller fatet och ”bada” ett risark i några sekunder. Det mjuknar mycket snabbt — och det behöver inte ha blivit helt mjukt när man tar upp det. Håll det så att det får rinna av lite grann och lägg det på en tallrik.

Komponera en hög med grönsaker, kryddor och nötter mitt på arket. Inte för mycket, och i en rektangel. Packa in i resten av arket. Det har inte bara blivit mjukt utan också lite klibbigt, så det är bara att lägga kanterna omlott.

Såhär kan en färdig rulle se ut. Lite läskig? Risarket smakar ingenting men har en rolig konsistens. Det är kombinationen av den, de krispiga grönsakerna och en sås att doppa i som gör att det blir så otroligt gott.

Fast halva poängen är naturligtvis att det är så roligt att komponera med allt vackert.

Man kan experimentera med olika grönsaker i takt med att det går att skörda dem, men om man vill använda tomater kan man ta bort kärnorna (spara dem till något annat) så att det inte blir för blött.

Tack för maten, Sigrid!