Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Provar med en ny ryggsäck

Hur lagar man en ryggsäck?

Kan man lägga en ryggsäck i återvinningen?

Det finns en del skomakare som marknadsför sig med att de ”lagar allt”, men jag har ingen sådan i närheten.

Så varje gång en ryggsäck har gått sönder har jag blivit så besviken.

Jag har haft billiga och dyra, flera ärvda och några nya. Ofta är det en dragkedja som ger upp, eller fästet för remmarna upptill.

När den senaste, min systerdotters gamla skolryggsäck, inte gick att använda mer bestämde jag mig för att göra en investering. Dags att inte betala för lite eller för mycket för något som är sytt av människor som inte får vettigt betalt! För kanske tio år sedan fanns det ett datorryggsäcksmärke som hette Watabaran på bland annat Klotet i Lund, Fairtrade-märkt tror jag, men de ryggsäckarna försvann ur sortimentet innan jag hann handla. Sedan dess har jag frågat då och då på olika ställen men inte lyckats hitta något liknande.

I Malmö finns en fantastisk butik som heter Uma Bazaar. Där finns det mest kläder, men i våras såg jag att det tyska ryggsäcksmärket Ucon Acrobatics finns där också!

Och här är min nya ryggsäck!

Jag har använt den varje dag sedan dess, och den ser fortfarande alldeles ny ut.

Man viker ihop och ner överkanten, och i sidan finns det en dragkedja.

Inuti finns det ett datorfack och två små, elastiska nätfickor.

Är jag nöjd?

Lite nöjd och lite inte nöjd, som mina kursdeltagare på sfi brukade säga när de ville berätta om ambivalens. Jag är jätteglad att det finns en ryggsäck som är etiskt producerad av återvunna material, och det är många, många som har frågat var den kommer ifrån och sagt att den är så snygg.

Men jag valde den mindre modellen, och det betyder inte bara att jag förhoppningsvis lastar mindre i den och räddar min rygg, utan också att den är väldigt trång. Jag vet inte hur mycket tid jag har lagt på att gräva och gräva i den — alla saker som inte ligger i minifacken är jättesvåra att hitta. Dragkedjan på sidan hjälper knappt eftersom den öppningen blir så smal.

Naturligtvis kommer jag att fortsätta att använda ryggsäcken, och jag hoppas att den håller länge — det var ju en av poängerna med att köpa just det här märket och just den här modellen. Jag får arbeta med mina packningsstrategier så att grävandet kan minskas … Och jag ska absolut fylla i någon utvärdering när jag har haft den i ett år eller så.

Det finns en större version av samma modell — den har samma botten och samma höjd men är rymligare. Den fanns inte butiken när jag köpte min, men den skulle jag nog rekommendera till vem som helst som vill köpa en vettig och stilig ryggsäck att använda länge.

Syrenerna i kassen hade jag med från min farfars barndomsträdgård i Kosta för att sätta dem i vas på hans äldreboende i Malmö. Det fungerade inte — de slog aldrig ut. För lång resa med bara blött papper kanske. Men det var värt ett försök.

Kassen ska jag berätta om en annan gång. Den är en favorit!