Mindre svinn (och mer kreativitet!)

Det brukar väl sägas att januari är den månad när många tvingas snåla. Relativt sett, alltså — mycket, mycket få av oss i Skandinavien är i närheten av den tvingas-snåla-nivå som familjer i Östafrika och Yemen har levt på i över ett år.

Clara Lidströms, Underbara Claras, blogg har det samlats en massa ”snåltips”, och hon presenterar några av dem här.

Under 2010 och 2011 arbetade jag intensivt med en bok som heter Fester med rester — gott och nytt av det som blev över. Jag var inte ensam, såklart — Magnus och jag var hemma hos Benjamin och Ingrid och fotograferade massor, och på andra ställen också, och Maria arbetade för fullt i Göteborg, och människor runtom i Sverige och världen skickade sina bästa och godaste antimatsvinnstips. Den boken är nog något av det viktigaste jag har fått arbeta med.

Såhär presenterades den när den kom ut:

Fester med rester – gott och nytt av det som blev över är uppslagsboken om allt som redan finns i våra kylskåp och om hur det istället för att slängas eller vänta på att slängas kan bli ännu godare. 

Kreativa vardagsmatlagare i hela Sverige bjuder på sina bästa idéer och recept, och från proffshåll kommer både hållbarhetstips och rationella lösningar som gör vanliga, lätt slokande eller småskrynkliga eller lite torra råvaror som nya. 

Europa och resten av världen hjälper oss att ta vara på ännu mer och göra nya pyttipannor med exotiska namn, brödpuddingar som har gjort kungligheter lyckliga och en och annan Shepherd’s pie (genombrittisk) och Sloppy Joe (superamerikansk). 

Resurskocken som har utplånat matsvinnet i en ICA-butik i Lund får besök. Hushållskonsulenten Stina Algotson slår ett slag för paté och minns de djupfrysta äggen på rulle. Ny Gemenskap i Stockholm tömmer ett kylskåp varje morgon. Och den fattige riddaren gör en världturné. Begreppet frysfest etableras. 

Allt i alfabetisk ordning! 

” Min favoritkokbok just nu är Fester med rester. En strålande bok om hur man gör gott av gamla matrester.” 
underbaraclaras.com 

”I encyklopedisk ordning får man till exempel reda på vilka oanade möjligheter som finns i överbliven gröt, skrynkliga morötter och leopardfläckiga bananer … Mellan varven återfinns schyssta reportage.”
EcoNews 

En rolig sak är att hallonbakelsen på omslaget, en stekt skiva av en vetelängd eller kanelbulle som hade blivit torr, hör ihop med just Clara Lidströms tips inne i boken, och bilden är hennes. Maria blev så förtjust i färgerna och kompositionen att hon satte den på omslaget.

Får jag rekommendera en bok som jag själv har arbetat med? Kanske inte, men det är ju så många andras tips som finns i den … Jag hoppas verkligen att den kommer till användning i många kök! Och att det blir som Maria sa till mig när hon hade skissat på formen: ”Jag tycker att det känns som … trolleri!” Kreativitet är helt avgörande för vår överlevnad, eller hur? Både när vi måste överleva januari och februari på lite mindre pengar än vi är vana vid och när vi försöker få det att bli mindre katastrofalt på jorden.