Gå på antikvariat

Ett tips som man kan tillämpa nästan var som helst: har du en stund över, så leta upp ett antikvariat!

Är du i Stockholm är Alfa en självklarhet. Norra Europas största! 800 kvadratmeter! Ungefär 200 000 böcker!

Är du på en ort där det inte finns något, så finns det kanske en second hand-affär med bokavdelning.

Och är du fast hemma av någon anledning har du Bokbörsen och Antikvariat.net, där massor av antikvariat och privatpersoner lägger ut innehållet i sina hyllor till försäljning.

Alfa ligger nära Drottninggatan (Olof Palmes gata 20 B), så det är lätt att hitta. Men inuti är det inte så lätt att hitta — butiken är så stor att olika medlemmar i min familj brukar bli tvungna att ringa till varandra när det börjar bli dags att gå.

Det finns lådor med böcker för tio kronor vid entrén, och det är ju roligt. Men jag uppskattar mycket att allt i butiken inte har så extremt låga priser. Alfas anställda värdesätter böcker, och det är respektingivande och hoppingivande, tycker jag.

Det finns böcker på alla möjliga språk, skönlitteratur, lyrik, facklitteratur … Många tar flera hyllor i anspråk.

Med lite tålamod kan man hitta fram till textilhantverksavdelningen, och om en stege är ledig kan man se vad som står på hyllorna också. (Har man anlag för svindel är det bra att ha med sig en vän som kan klättra och rapportera!)

Som ni ser är det en blandning av epoker, stilar, sådant som man mycket väl förstår att någon kunde undvara och sådant som man inte förstår att någon kunde undvara (VEM har gjort sig av med Erika Åbergs bok?).

Mellanspetsen hoppas nog på en renässans!

Den här gången köpte jag en Vaclav Havel-pjäs till min pappa och två Friedrich Dürrenmatt-böcker till en bror — allt från den inte jättestora men mycket innehållsrika tyskspråkiga avdelningen. Och så en roman av Annika Thor till biblioteket på skolan där jag arbetar.

Igår beställde jag från två olika platser det jag inte hittade på Alfa: Annika Thors En ö i havet-serie, samlingsvolymen, till tre unga läsare (två av dem är syskon) som längtar efter något nytt. Då får man betala porto också, och man får inte chansen att träffa en människa som älskar böcker och gärna vill prata om dem, men det var åtminstone otroligt enkelt att handla.

Eftersom jag själv börjar höra till dem vars böcker räknas som gamla och inaktuella är jag så jätteglad att antikvariaten visar att böcker kan vara värdefulla längre än vad förlagen och de stora bokhandelskedjorna tycker. Tack Alfa och alla ni andra som ser till att vi kan fortsätta leta efter och hitta det vi behöver! Och för all inspiration!