Födelsedagskalas

I söndags, på pingstdagen, var jag i högmässan i Southwark Cathedral i London.

Jag visste ju att det var pingstdagen, men jag hade inte tänkt så mycket på vad det skulle kunna innebära.

Före gudstjänsten hälsade domprosten oss välkomna. Han sa att vi firade den kristna kyrkans födelsedag och att vi skulle äta tårta tillsammans efter gudstjänsten.

”Man äter den tårtbit som man blir tilldelad”, sa han, och det lät ju lite udda.

Det var verkligen en festlig högmässa — en liten flicka blev döpt, och gosskören och flickkören sjöng tillsammans en mässa av Jean Langlais. Min systerdotter är med i flickkören.

Efteråt ställde jag mig och väntade vid kördörren.

Då kom mitt ressällskap Agneta som hade varit inne i församlingssalen redan.

”Det är inte klokt!” sa hon. ”Det är jättefint! Kom! Det är massor av olika sorters tårta och massor av folk som serverar, och det är tolv olika platser, och man ska äta den tårta som är märkt med ens födelsemånad!”

Precis så var det — tolv olika sorters hembakade tårtor eller cupcakes, och serveringspersonal överallt, och massor av roliga samtal om tårtans månad och månadens tårta och om vad som var i.

”Det här var den godaste tårta jag har ätit i hela mitt liv!” sa Agneta.

Och då fick jag bara lita på att det var sant, för vi är inte födda samma månad.

Det var faktiskt mer än tolv sorter, för på decemberbordet fanns det ett par att välja på. Jag fick en muffinsform med en minivariant av Red Velvet Cake — den var inte vacker alls, men jättegod.

Alla ställde glatt upp på bild när Agneta frågade (det är hon som har tagit alla bilderna), och det var överhuvudtaget en så enormt glad och uppsluppen stämning därinne.

Varför ska man göra såhär?

Jag insåg att det fanns många bra anledningar:

* många kan vara med och baka det de tycker är godast

* köerna fördelas lite jämnare

* det blir enormt många roliga och lite personliga samtal

* ska man fira kyrkans födelsedag blir det ju helt rätt att göra det genom att fira mångfalden och också påminna alla människor om deras födelsedagar

Prova nästa år!

(Det här fick mig också att minnas min vän Benjamin som är präst. Han och hans ungdomsgrupp har alltid nyårsfest lördagskvällen före första advent för att fira in kyrkans nya år!)