Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Kläder klara i Loki

Av Posted on Inga taggar 2

Igår var det dags för klädutdelning i Loki!

I Barnmissionens webshop har svenskar (och kanske andra också) handlat shorts och klänningar till barnen i den kenyanska stad där Birgitta och Kea bor och arbetar. Ett paket med klänning till en flicka och shorts till en pojke, sydda av kenyanska kangatyger, kostar 150 kronor. De som syr får lön, lite av pengarna går till det som gruppen behöver för att kunna fortsätta arbeta, och så är det tyginköpen förstås. Kläderna delas ut bland barn som behöver dem.

I december skickades ordern till den sömnadsgrupp som Linda var med och startade när hon var volontär i Loki för ett par år sedan. Och nu var kläderna färdiga för leverans!

Symprose, Jennifer och Bendetta är tre av dem som har sytt klänningar, shorts och skjortor. Symprose och Jennifer hjälper också till med de matpaket som delas ut till familjer där det finns undernärda barn.

Längst till höger här står en flicka i ett exemplar av den omlottklänning som Linda lärde ut när hon hade sykursen. Det har sytts många sådana sedan dess.

Bredvid står en flicka i en ny klänningsmodell som gruppen har arbetat fram. Den är mer som en tunika eller en riktigt stor T-shirt, och oftast sys den med ärmar — en extra utmaning för dem som syr.

Shortsen är alltid knälånga.

Kangatygerna är så gott som alltid mycket färgglada — och stormönstrade, ofta med breda bårder utmed kanterna. Gruppen har pusslat med mönsterdelarna för att ta vara på mönstret i varje tygstycke.

Efter ett tag fick sygruppen en ny medlem, en kongolesisk skräddare som bor i ett flyktingläger i närheten. Han har fått tillstånd att gå och arbeta i verkstaden trots att han är flykting, och tack vare honom har gruppens medlemmar lärt sig att sy skjortor. Det innebär att de skoluniformer som alltid behövs i Kenya är en ny inkomstmöjlighet — men den här gången innebar det också att fem pojkar fick ett slags kangakostym med skjorta och kortbyxor.

Kortbyxorna sys i några olika storlekar och går att använda ganska länge eftersom de är vida och har resår istället för stum linning i midjan.

Barn i nästan alla åldrar kom till klädutdelningen. 106 klänningar, 99 par kortbyxor och fem skjortor var beställda och sydda.

Här är en av de drygt 200 som gick hem i nya kläder.

Paketet med klänning och shorts kan vara en bra present när man har svårt att komma på något som en födelsedagsfirare eller middagsvärd — eller varför inte ett brudpar? — här i Sverige verkligen skulle behöva. De flesta av oss klarar ju vardagen ganska bra med det vi har. För de här barnen gör ett nytt plagg stor skillnad!