Judit berättar om hjälp till flyktingar utanför Europas gränser

I gruppen Handarbeta för välgörenhet på Facebook dyker det upp engagerade människor hela tiden. De flesta verkar söka sig dit för att de vill komma i kontakt med någon organisation som kan ha nytta av det de tillverkar. En del har redan någon att sticka åt. Och så finns det de som berättar om en insamling som de själva arbetar med.

Judit Nörgren Müller i Danderyd är en av de ganska nytillkomna som arbetar med att samla in och skicka iväg, och det är RHEB hon arbetar för. Här kommer en intervju med henne. Tack Judit!

***

En sändning har kommit fram och lossats. Nu är det dags att dela ut innehållet bland de människor som behöver det — bland annat kläder och skor. Foto: RHEB

Judit, vad är RHEB?

RHEB, Refugee Help at the European Borders, Flyktinghjälp vid gränsen, bildades av Rufus och Martina Lidman. De brukar åka till en ö i Grekland, och förra sommaren och hösten kom flyktingkrisen väldigt nära inpå dem.

Först skickade de ner kläder och annat till Grekland. Lite senare reste Rufus ner, bland annat för att ordna toaletter och duschar — han var också med och installerade dem.

Efter det har RHEB skickat hjälp till annat Balkan, Syrien och Kurdistan — första gången det gick en sändning till Kurdistan var i vintras. Det var tänkt att det skulle gå en till sändning på våren eller försommaren, men vi fick inte tillståndet i tid, och sedan stängdes gränserna.

Efter mycket om och men ordnade vi en sändning till Syrien i mitten av november. I december fick vi ett tillstånd för en sändning till Irak, och den gick iväg i slutet av januari.

Eftersom verksamheten har vuxit bestämde vi oss förra året för att bilda en insamlingsstiftelse. Det gjordes i maj, och styrelsen utgörs av Rufus och Martina Lidman, mig och Pia Ahrnstedt Saari.

Ett av de flyktingläger dit RHEB har skickat hjälp. Foto: RHEB

Vad är det ni samlar in?

Vi har själva samlat in kläder, skor och annat men också fått större donationer. Nyligen fick vi två containrar med kläder, vi har fått en donation på 400 par oanvända stövlar och så vidare.

Förutom vanliga sändningar med kläder och annat har vi haft lite olika sidoprojekt. Vid besöket i Kurdistan i vintras identifierade vi sju familjer som hade sykunniga i familjen. Vi drog igång en symaskinsinsamling och hoppades på sju men fick in ett fyrtiotal. Vi hade hoppats kunna se till att de fungerade bra och sedan skicka ner dem på försommaren. På grund av stängd gräns och besvärligt säkerhetsläge för logistiken på plats blev det försenat, men de första sju skickades i januari.

Och så har vi ett stickprojekt: mössor, vantar, halsdukar och sockor. Kan man inte sticka går det bra att köpa en mössa och ge den.

Framöver ska stiftelsen inte bara arbeta med insamlingar och hjälpsändningar. Vi planerar ett symaskinsprojekt för hjälp till självhjälp för yezidiska kvinnor, ett matprojekt med sex gånger mer halal-mat för varje krona jämfört med andra jämförbara hjälporganisationer, en mobil skola för barn i flyktingläger och på lite längre sikt vård på distans.

I lägren bor det många barnfamiljer. Foto: RHEB

Hur hörde du talas om ”era” flyktingläger för första gången?

Vilka läger vi skickar hjälpsändningarna till bestäms framförallt av Rufus, och han har många kontakter i irakiska Kurdistan.

Vilka är det som bor i lägren?

I ett av de läger som vi har skickat hjälpsändningar till bor det flyktingar från området kring Mosul, och i ett annat bor det yazidier.

Hur delas allting ut?

Antingen genom att Rufus Lidman själv varit på plats eller genom att någon han känner varit på plats. I Syrien och Kurdistan har de gjort familjepåsar av det vi skickat, och i Grekland fanns det lokala klädeslager.

Vad behövs mest?

Allt, utan undantag.

Sortering och packning i Upplands Väsby. Foto: RHEB

Kan man stötta insamlingen på fler sätt än genom att skicka kläder?

Det som behövs förutom kläder är naturligtvis pengar för att finansiera transporterna (Swish 123 326 2631, bankgiro 5122-8138). Bor man i Stockholm är man också mycket välkommen att hjälpa till med sortering, och vi behöver ofta hjälp med att få donationer fraktade till oss här i Stockholm från olika platser i Sverige.

 

Vad tycker du att man ska säga om man har bekanta som säger ”det är ingen mening med att försöka göra något” eller ”det finns etablerade hjälporganisationer som tar hand om allt det där”?

Alla kan bidra med något, stort som smått. Det finns de som swishat 10 kronor, och det är lika uppskattat som donationen på tusenlappar. Visst finns de stora organisationerna på plats, och de gör naturligtvis också ett bra jobb. Men alla vi små organisationer bidrar starkt till att få det där extra gjort som får vardagen att fungera i lägren.

När går nästa sändning?

Vi skickade en i mitten på januari, och så snart vi vet att det har gått bra med en sändning skickar vi nästa. Det kan bli en i månaden. Men det är mycket som ska falla på plats med speditör, tillstånd och annat.

***

Tack en gång till, Judit!

RHEB har en webbplats, men det ställe där alla nyheter dyker upp snabbast är stiftelsens Facebook-sida.