Inspirationslista: små koftor stickade uppifrån och ner

Femtimmarskoftan — ett exemplar stickat på stickcaféet i Moheda i Småland.

Här kommer en ny inspirationslista som jag hoppas ska hålla ett tag — det vill säga: inga webbhotellsflyttningar, inga raderade bloggar, inget krångel …

Alla koftor som får vara med här är stickade uppifrån och ner och har ärm-”sömmar” som är virkade så att man, om garnnystanet är tillräckligt stort, kan klara dem med bara två garnändar att fästa. Det är ett nästan oslagbart sätt att sticka barnkoftor, tycker jag — inte för att jag har provat alla andra. Man stickar på två stickor eller, hellre, på en rundsticka. Har rundstickan en lång och mjuk kabel är det lätt att dra i stickningen och se exakt hur den kommer att fungera när den är klar. Och efteråt är det inget att sy!

Nackdelarna som jag får höra om ibland, men verkligen inte ofta, är att den virkade ”sömmen” under ärmarna kan kännas lite klumpig, att maskorna intill sömmen kan se lite stora ut och att några maskor precis i armhålan kan dras ut så att det blir nästan ett hål. Tycker man att det är stora problem kan man istället sticka ärmarna på strumpstickor eller på rundsticka. När man sedan börjar sticka på ”kroppen” igen, efter att ärmen är klar, får man ju en liten tråd som man kan använda till att sy lite extra i skarven mellan ärmen och kroppen.

I nästan alla beskrivningarna står det att man ska använda vridna omslag. Dem visar jag här.

Femtimmarskoftan (utan knappar)

Femtimmarskoftan med knappar

Ylvas lite större version av Femtimmarskoftan

Två trådändars lilla kofta

Två trådändars lilla asymmetriska kofta

Bisonkoftan

Blixterbodakoftan (en variant av Femtimmarskoftan med rätstickat ok)

variationer på Två trådändars lilla kofta: Två systrars lilla koftkalas

Sukutakoftan

Två trådändars lilla kappa

Kämparkoftan

Skånekoftan (observera: det här är den första versionen — en andra version, med ärmränderna lite justerade, kom med i boken Garnglädje)

Lilla tuffing

Hoppas att du som letar efter en kofta till en liten kan hitta någon favorit här! Ha så roligt, och skicka gärna bilder!

Koftan Toftanäs, ännu utan publicerad beskrivning, fotograferad hemma hos min släkting Ann i hennes sommarhus vid Hjälmaren.

P.S. Dessutom finns ju Koftan Toftanäs som jag har visat här vid ett par tillfällen. Den beskrivningen har jag inte publicerat än eftersom jag stickade prototypen i ett par lite ovanliga garner och skulle vilja sticka den i ett ”standardgarn” innan jag lägger ut en beskrivning här. Men om du vill provsticka: hör av dig, så skickar jag den! D.S.