Filmtips (snart)

Här kommer en riktigt underbar nyhet:

Deborah Ellis Parvana-böcker håller på att förvandlas till film!

Det var min kollega Maria som upptäckte det för några veckor sedan.

Deborah Ellis är en kanadensisk författare som har skrivit mycket för barn och ungdomar, ofta romaner som utspelar sig på ovanliga platser. Ovanliga i skönlitterära berättelser för barn och unga, alltså.

När jag upptäckte henne hade rättigheterna till det som numera kallas The Breadwinner Trilogy, de tre böckerna om Parvana, redan sålts till ett annat förlag i Sverige (och nu har alltså En bok för alla tagit på sig att sprida dem). Jag blev fascinerad av allt möjligt annat som hon hade skrivit (och av hennes engagemang!), men jag lyckades inte övertyga mina dåvarande kolleger om att vi måste ge ut någon av hennes böcker, inte ens den fantastiska gosskörsromanen som utspelar sig under den stora epidemin som i historieböckerna blev Digerdöden.

Desto roligare, såklart, att Parvana blir filmhjältinna nu!

Titta här:

https://www.youtube.com/watch?v=yAuX-paLc20

Det här är alltså en högst allvarlig animerad film — kanske lite ovanligt. Och en animerad film som utspelar sig i Afghanistan — absolut ovanligt. Att Angelina Jolie är inblandad gör förhoppningsvis att fler än de som redan har läst böckerna kommer att se den.

Detalj: i våras hade jag ett par fiolelever som var helt fascinerade av filmen Song of the Sea och ville spela ledmotivet ur den, så därför känner jag till den filmen lite grann. Det görs verkligen mycket som är fint och intressant. Man kan önska att det skulle nå ut till många, många fler, eller hur?