”En flicka kan få en ljusare framtid”

Nancy skrev till mig att hon har talat med IngridSlättmissionens Hjälpande Hand om att det vore så bra om alla startpaket för nyfödda kunde innehålla några textilbindor till mamman också. Det är många som är igång och virkar och stickar nu, tror jag, och någon som krokar också. Dessutom kan man sy, och jag frågade Henrietta om hon kunde tänka sig att svara på några frågor om det. Tack, Henrietta, för alla tips och för mönstret!

AFFC tar också emot textilbindor — de delas ut på ett par platser i Gambia.

***

Hej Henrietta! Du har ju sytt och sålt bindor i Sverige i flera år, så jag tänkte att vi måste försöka dra lite nytta av dina erfarenheter. Vad är det som är bra med sydda bindor?

Jag började använda tygbindor i början på 2000-talet, men då var det en ficka som man knäppte fast i trosan och så vek man en binda och satte fast den i fickan. Mycket bökigt och inte så bekvämt … Så jag la ner det och började med vanliga bindor igen.

Under många år hade jag som en biverkan av mina p-piller ingen mens alls, och då glömde jag bort allt jag inte gillade med vanliga bindor.

När jag slutade med mina p-piller runt 2010 kom funderingarna på tygbindor tillbaka. Som så många andra kvinnor mår jag inte bra av vanliga bindor — mina slemhinnor blir torra, och jag får springa på gyn och få salvor och annat.
Men nu ville jag ha något smidigare alternativ och började leta på nätet och såg att man kunde sy en ”vanlig” binda i tyg.
Det jag tycker är de stora fördelarna med tygbindor är att de andas och det är som om man bara hade trosor på sig. Vanliga bindor innehåller ju en massa kemikalier som jag inte tror är så bra att ha så nära kroppen.
Sedan kan jag ju göra mina bindor så tunna eller tjocka, långa eller korta som jag behöver.
Och jag sparar pengar på att använda tygbindor. Jag räknade ut för några år sedan att en årsförbrukning av bindor kostar någonstans mellan 1500 och 2000 kronor, och det gör en omgång tygbindor också, lite beroende på hur många du behöver förstås — men tygbindorna kan ju hålla i tio år, och de belastar inte miljön på samma sätt eftersom jag inte slänger dem utan tvättar dem.
Hur många olika storlekar och tjocklekar har du arbetat med?

Jag har sytt tre olika storlekar: trosskydd, dagbinda och nattbinda.

Vilka material behöver man för att sy dem?

Alla tre är uppbyggda på samma sätt: flanell med en kärna av flanell och PUL, som är ett fuktavvisande tyg som andas.

PUL används ofta till tygblöjor.

I trosskydden har jag oftast bara två lager flanell och inte alltid PUL. I dagbindan är det två lager flanell och PUL, och i nattbindan är det tre–fyra lager flanell och PUL. Nattbindan gör jag oftast ganska lång så att man känner sig säker.

Om man inte har tillgång till PUL kan man använda fleece som bottentyg, för det är ju också en fuktspärr.

Jag brukar leta efter material på loppisar. Flanell absorberar bättre när det är tvättat några gånger, tycker jag. På barnsidan hittar man ofta barnlakan i flanell. Man kan också använda begagnade skjortor i flanell, och lakan och örngott går att använda. Det är bra att tänka på att använda mjuka tyger som är tvättade eftersom det kan skava om tygerna är hårda

Kan man sy dem på en vanlig symaskin?

(Annas kommentar: här har Henrietta sytt med tråd i avvikande färg så att det ska synas ordentligt vilka sömmar som är sydda genom vilka lager!)

När jag syr bindorna brukar jag använda en vanlig symaskin.

Jag lägger först flanell och sedan PUL ovanpå ovantyget.

Så syr jag två raksömmar genom alla lager.

Såhär ser det ut på sida som kommer att vara ovansidan:

Sedan lägger jag till underdelen och syr ihop bindan med raksöm.

Och så sicksackar jag runt hela bindan — då håller den.

Jag har ju alltid vingar på mina bindor så att jag kan fästa dem runt trosan. Man kan använda tryckknappar, kardborrband eller varför inte sy ett knapphål och sätta fast en knapp.

Vilka tvättråd brukar du skicka med? Och vilka tvättråd skulle du skicka med om du visste att mottagaren är tvungen att tvätta för hand?

En tygbinda kommer nästan garanterat att bli fläckig. Blodfläckar kan ju vara svåra att få bort. Ett knep kan vara att lägga bindorna i kallt vatten — det vattnet blir bra gödning …

Man kan också använda mörkare och mönstrade tyger så att inte fläckarna syns så mycket. Jag tvättar mina bindor i 60 grader i maskin, men jag vet att många handtvättar med till exempel galltvål. Galltvål är ju bra mot fläckar.

Hur många tycker du är lagom till ett paket, till exempel till en nybliven mamma?

Om man skickar till en organisation som arbetar i länder i Afrika, till exempel, då kanske inte trosskyddet är så viktigt. Kanske är det bättre att skicka dagbindor, och till nyblivna mammor nattbindor.

Ett startkit kan innehålla fyra–sex dagbindor och två nattbindor. Då hinner mottagaren förhoppningsvis tvätta sina bindor och låta dem torka innan de behövs igen.

För oss är det ju för det mesta enkelt att ha mens, för vi har bindor och tillgång till vatten. Men i vissa områden i Afrika är det ju inte så. Många flickor måste stanna hemma från skolan en vecka varje månad för att de inte har bindor. Många har inga trosor att ha bindan i heller. Så varför inte skicka med ett par trosor i varje paket med bindor?

Har du något som du vill hälsa till alla som vill hjälpa till med bindor till olika sjukhus och läkarmottagningar i till exempel afrikanska länder nu? 

Ingen blir gladare än jag om någon använder mitt mönster och syr en eller flera bindor och ger till en flicka. Det kanske kan göra så att hon kan gå i skolan varje dag i månaden och på så sätt få en ljusare framtid.

***

Henrietta har skickat sina mönster, och jag ska skanna dem och se till att de finns som en PDF här på sidan. Ni som inte kan vänta på det kan säkert rita ett eget mönster att börja med — det syns ju tydligt på bilderna vilken form en vanlig binda har, och den är lika stor som de vanliga engångsbindor som säljs överallt.

Henrietta hälsar:

”Är det någon som undrar över mönster eller annat så skriv gärna till mig på info[snabel-a]henriettas.se!”