Vad ska det vara i ett startpaket för nyfödda?

Att göra babypaket, startpaket för nyfödda, är något av det roligaste och mest meningsfulla man kan ägna sig åt som hjälpstickare.

Att paketet ska fyllas med olika saker gör att flera kan hjälpas åt — någon som vill delta men som inte vågar sig på att sticka eller sy kan skaffa babytvål när det är något extraerbjudande någonstans, någon som tycker om att gå i second hand-affärer kan leta efter vissa plagg där, de som helst virkar kan ta ansvar för filtarna, de som gärna stickar kan göra koftan och mössan … till exempel.

I Sverige finns det flera organisationer som tar emot startpaket för nyfödda. Röda korset, som drog igång en stor startpaketstillverkning på 1980-talet (eller var det ännu tidigare), gör det inte längre — men andra gör det desto mer!

stinas-paket

Ett startpaket som Stina har gjort. Just det här paketet fick en rumänsk kvinna som var gravid och som satt vid Kungsholmstorg i Stockholm och bad om pengar, så Stina förstärkte det lite.

Startpaketen har ett standardinnehåll för att det ska bli rättvist vid utdelningstillfällen där flera får samtidigt och för att personalen som delar ut ska veta vad det är de ger bort. Modellerna och idéerna kan variera hur mycket som helst.

Eftersom paketen kan hamna i många olika länder och klimat är det förstås bra om innehållet är lättskött och torkar snabbt. Det är därför som en del organisationer talar sig varma för akrylgarn i filten och de stickade plaggen. Ullgarn som lätt börjar valka sig är förstås mindre bra. Men den som har möjlighet att sticka i superwash-märkt ullgarn eller någon mer miljövänlig blandkvalitet kan göra det.

Varför det är så bra med startpaket? Det ska jag försöka berätta någon annan dag — just idag tänkte jag svara på en annan fråga som är ännu vanligare, nämligen den om vad som ska vara i.

Det här är det innehåll som Human Bridge, Erikshjälpen och Läkarmissionen vill ha:

* en filt (ca 60×80 centimeter) — Annas kommentar: många handarbetare tycker att det är i minsta laget. Lite större går också bra.
* en frottéhandduk
* en tvättlapp — Annas kommentar: kan sys av frottehanddukar, förstås! Klipp dem i kvadrater och sicksacka ganska tätt runt kanten.
* en barntvål (ej flytande)
* tre tygblöjor (70×70 centimeter) — Annas kommentar: kan sys av lakan och påslakan! Får man tag i flanell är det extra bra, men så länge det är bomull fungerar det fint. Det går två på bredden på vanliga lakan, tre på längden. Sicksacka kanterna.
* två bodys stl 56–68 eller skjortor/tröjor och byxor
* en tröja eller kofta
* en mössa i samma storlek som övriga kläder
* fyra säkerhetsnålar till tygblöjorna — Annas kommentar: ganska stora säkerhetsnålar alltså!

Och sedan:

Lägg allt utom säkerhetsnålarna på filten, vik ihop till ett paket och fäst med nålarna.

Märk paketet med ”Babypaket” och lämna det till personalen på någon av Human Bridges depåer eller skicka det direkt till huvudkontoret i Holsbybrunn (Human Bridge, Box 1/Bergmossevägen 8, 570 15 Holsbybrunn).

Arbetar du med startpaket för någon annan organisation? Skriv gärna och berätta vad de vill ha i sina paket och hur de tar emot dem, så gör vi en lista tillsammans!