MagdalenaBilda har bett mig att påminna om det här sättet att sprida både värme och medvetenhet om att värme behövs!

När jag var i Huskvarna och berättade om hjälpstickning för Bildas textilhantverkare förra hösten visade jag en idé som jag hade sett på bilder från Kanada och USA ett eller ett par år tidigare och som jag tyckte skulle behövas här i Sverige också.
Magdalena fastnade för den, och så blev den en Bilda-satsning. Såhär:

sprid-va%cc%88rmen

Det här är ett urklipp ur Bildas nyhetsbrev förra hösten, och det skickades ut till cirkelledare och andra. Också i år är alla välkomna att vara med, såklart! Det är enkelt: sticka något varmt och fäst det någonstans utomhus tillsammans med en etikett. Använder du Instagram, så ta en bild av halsduken och använd de hashtags som står på etiketten. Använder du inte Instagram, så ta gärna en bild ändå och skicka den till Magdalena eller till mig!

Förra året fick jag några inte-så-entusiastiska kommentarer när jag berättade om satsningen. ”Meningslöst”, skrev någon. ”Bortkastat arbete.” Och då måste jag berätta att sådana reaktioner får jag ibland när jag berättar om hjälpstickning som görs på andra vis också. Eller vilken sorts hjälpinsatser som helst.

Förslag till kompletterande förklaring: ”Sprid värmen” är ett sätt att se till att den som behöver en halsduk (eller för all del något annat) kan hitta och få, lite oväntat. Men ”Sprid värmen” är också ett sätt att göra hantverket, omtanken och behovet av värme synliga för alla som rör sig i samhället. Ett slags medvetandeträning som finns tillgänglig för alla så länge som halsduken hänger kvar på stolpen. Sedan vet bara den som har den runt sin hals var den kom ifrån. Och så kanske en ny halsduk dyker upp …

Det här hoppas jag att många av er vill sprida till stickande och virkande vänner, och här finns etiketter, fyra per A4-sida, att skriva ut och använda (laminera dem gärna först så att de tål lite svensk blaskvinter).