En container till Syrien

Det är verkligen inte lätt att förstå vad som händer i Syrien — eller vad vi kan göra för att människor där inte ska behöva lida och fly.

Här i Sverige har vi ju fått lära oss att om man vill stötta människor som befinner sig i utsatta lägen är det bäst att göra det genom att skicka pengar till etablerade hjälporganisationer.

Det senaste året har ställt mycket på ända. Stora hjälpsändningar har blivit en måltavla för en del av de grupper som krigar. De riktigt stora hjälporganisationerna klarar inte att hjälpa alla — förra året var några av de grekiska öar där tusentals flyktingar klev iland i stort sett utan hjälp från de stora (ni som var med och arbetade för Hanna Björk Contous Leros-insamling minns det säkert extra väl). Och ibland går det för sakta också.

Nu har Israa Abdali, en sjuksköterska som har fått berätta mycket om flyktingars situation och om Syrien i svenska medier (jag hörde henne på radio en morgon förra veckan, och här är en alldeles ny intervju!), bestämt sig för att ordna en containersändning. Hon känner många som kan hjälpa till med att ta emot den. Lyckas den inte ta sig fram hela vägen till Aleppo så kommer innehållet att delas ut till flyktingar på andra håll — och de behöver hjälpen lika mycket.

Hur man gör för att hjälpa till?

Man skickar helt enkelt kläder (barnkläder och vuxenkläder) till Israa:

Israa Abdali
Tingsvägen 31
191 60 Sollentuna

Jag hoppas att hon får jättemycket hjälp med att hämta paketen och sortera och packa innehållet!

I mitten av september var det ju hjälpstickningsdag i Höör, och en del av dem som kom hade med sig barnkläder och filtar och bad mig att se till att de skulle hamna någonstans där de behövs. Så nu skickar jag dem till Israa! Två ganska stora lådor blev det. Innan jag packade fotograferade jag allt. Om jag ska visa alla bilderna kommer jag att få hålla på i flera veckor. Och idag går det inte alls eftersom jag har en lånedator som ratar min kamera. Men snart!

Och så länge: här är en film där Israa berättar om det hon var med om på Lesbos förra hösten.

Kan man vara med genom att ge pengar också? Ja! Israa tar emot swish-bidrag på 0735677227. Skriv ”Syriens vänner”.