Björnkramar — Lindas nallepresenter

Det finns många barn som behöver någon att krama, eller hur?
Linda som bland mycket annat arbetar med Björnkramar har svarat på några frågor om sin idé och om hur den fungerar.

Två björnkramsbjörnar har kalas med prinsesstårta, dammsugare och kanelbullar. Och med en hund som gäst!
Hej Linda! Vem är du och hur kommer det sig att du håller på med hjälpstickning (och annat hjälphandarbete)? Jag heter Linda Westermark, är 31 år och kommer ursprungligen från ett litet samhälle i Västerbotten. Jag har tyckt om att handarbeta och pyssla sedan jag var liten och har gjort det i många olika former genom åren. Idag fungerar mitt handarbete som en jämvikt till mitt periodvis stressiga jobb som forskare. Hjälphandarbete började jag med i samband med Värma Liten-insamlingen till Panzisjukhuset 2011. Glädjen och tillfredställelsen att hjälpa andra gjorde att jag fortsatte hjälphandarbeta när insamlingen var över, och nu kan jag inte sluta.  Vad är Björnkramar?Björnkramarna är nallar som har fått kläder och ibland också ett namn. Hur kom du på idén? När jag startade Björnkramsprojektet hade jag hjälphandarbetat till barn i andra länder under ganska lång tid, men insett att det även finns barn i Sverige som lever under olika former av utsatthet. Jag hade precis designat dockkläder till ett projekt i Kenya och under några år följt Fröken Elsas fantastiska möss på internet. En kombination av dessa idéer blev Björnkramar.
Hur många kramar har du delat ut nu? Jag och andra har i nuläget delat ut 38 Björnkramar, och fler är på gång.Vem har fått dem? Björnkramarna har hittills delats ut till barn som lever med en sjukdom eller i ekonomisk utsatthet i Sverige, Rumänien, Etiopien och Gambia. Kan vem som helst vara med och arbeta med Björnkramar? Absolut! Jag tar gärna emot hjälp med Björnkramarna. Den som hör av sig till mig (lindawestermark[snabel-a]hotmail.com) kan dessutom få ett mönsterhäfte i pdf-format med stickade, virkade och sydda kläder som gör det lättare att sätta igång. Hur ska man göra om man vet någon som behöver en kram? Då skickar man ett mail (lindawestermark[snabel-a]hotmail.com) med lite information om mottagaren samt adressen dit Björnkramen ska skickas. Om det finns en färdig Björnkram skickas den på en gång. Annars tillverkas en.
Hur mycket kläder ska varje björn ha? 1–3 uppsättningar kläder är lagom. Om man vill får man gärna skicka med tillhörigheter som ger Björnkramen personlighet.Vad gör man när man är klar med en björnkram?  Det finns två alternativ. Antingen kan man dela ut björnen själv till någon som behöver den och skicka bilder till mig som jag lägger ut på hemsidan — eller också skickar man färdiga kramar till mig, och jag delar ut. dem. Min adress är Linda Westermark, Enköpingsvägen 3A, 17066 Solna.Du har hittat på flera modeller till kläder och tillbehör — vilken/vilket är din favorit? Av dem som jag har designat själv gillar jag den spetsvirkade klänningen bäst. Jag har en stor förkärlek till 50-tals klänningar och den är inspirerad därifrån.Kan man stötta Björnkramar på något annat sätt än att sticka, virka eller sy? Om man vill stötta Björnkramar utan att handarbeta kan man ge ett ekonomiskt bidrag till inköp av nallar och porto. Nallen köps på IKEA för 9 eller 15 kr och det kostar 14—28kr i porto att skicka den till en mottagare i Sverige.