Svårt-att-sluta-filt

Den allra första filten som jag virkade var en med bara stolpar. Den åt upp nästan alla min mammas restgarnet och blev inte precis rektangulär utan, hmmm, ganska ojämn i kanterna. Och hade jag vetat vad ryska skarvar är för något så hade jag sparat min mormor många timmars arbete med att fästa alla trådändarna.
Det senaste året har jag åstadkommit en hel rad filtar till nyfödda utan att anstränga mig så mycket. Snabbhet? Kondition? Tålamod? Vet inte. Men en lite lagom händelserik modell (är filtar modeller?) har nog hjälpt, och det är minst tre olika som har blivit favoriter.

Den här filten började jag på ombord på Hemmets Journals läsarkryssning, där Elisabeth och Maria från PMU och Jessica och hennes mamma från Garnbollen och jag hade hand om ett hjälpstickningscafé tillsammans. Jessica tog med sig tre nystan ur restgarnskorgen åt mig, och jag köpte mitt livs första KnitPro-attiralj: en virknål med mjukt, tjockt skaft. Fantastisk!

Som så ofta med restgarnsprojekt tog restgarnerna slut ganska snabbt, så jag fick komplettera med nyinköp. Och så blev det nya garnrester när jag tyckte att filten var lagom stor … men jag ska nog komma på något sätt att använda dem.
Det är den här filten jag har tittat på, men jag la upp maskor tills jag tyckte att jag hade en och en halv gång filtens bredd (vet inte om det stämmer egentligen) och gjorde sedan stolpar i grupper om tolv. Det fungerade bra direkt. Sicksackmönstret är så vackert, tycker jag, och det är som om färgerna kommer till sin rätt i sådana här ränder. Jag ville göra dem lite olika breda, och det blev ungefär som jag hade tänkt.

De första varven virkade jag alltså ute på havet, några virkade jag hemma i Stockholm, och de sista och all trådfästning gjorde jag under en helg i Hälsingland där det var vacker frost.
Sedan blev det inte någon äkta hjälpvirkning av detta … för en familj som jag känner fick barn precis när jag höll på med den, och jag ville så gärna skicka något till dem. Den fick flytta till Kalmar istället. Där kan det också bli kallt, så det så. Och kanske skickar de den vidare när den är "urväxt".
På min förra blogg gjorde jag inspirationslistor, och en av dem bestod av just virkade filtar. Är det dags för en ny? Vilka är de roligaste filtarna att virka? Skicka gärna länkar eller bilder + beskrivningar (om du har hittat på något eget) — i kommentarfältet eller till annabraw[at]gmail.com!