
Jag hade så roligt när jag byggde ihop den här ”tidslinjen”, och Dagen publicerade den i papperstidningen igår men inte i sin webupplaga vad jag kan se, så här kommer den! Den är lång, javisst, men jag tycker att alltihop är fascinerande. De tidigaste kaffelegenderna, de om vansinnigt pigga getter och munkar, tog jag inte med fastän de är roliga. Här är det fakta som gäller!
***
En liten kyrkkaffe-historia
ca år 30 Jesus delar med hjälp av en pojke och tolv lärjungar ut fem bröd och två fiskar till flera tusen människor efter en lång predikan.
Vid ett annat tillfälle räcker ungefär lika mycket till ungefär lika många.

1685 Första registrerade kaffeimporten till Sverige. Ett halvt kilo lossas i Göteborgs hamn som medicin. Okänd adressat.
1687 Kaffe dyker upp som medicinskt preparat i de svenska apotekens listor.
mitten av 1800-talet Ordet ”kaffebröd” dyker upp i svenskan.
1924 Första skriftliga belägget för ordet ”kyrkkaffe” i Svenska Dagbladet, enligt Svenska Akademiens ordbok.
mellankrigstid Frälsningsarmén säljer kaffe från egna odlingar till kårmedlemmar. Leveranserna skickas ut med tåg tillsammans med Stridsropet. Andra varor i sortimentet är te, kakao och skokräm. Detta är ett av Sveriges tidigaste exempel på rättvist producerade importerade varor.
1930-tal Ordet ”kyrkkaffe” förekommer i skrift, men fortfarande med citattecken om, vilket kan tyda på att skribenten/skribenterna inte riktigt ser det som ett ”riktigt” ord.
1945 Receptboken Gott bröd och nya kakor kommer ut som en del i Husmoderns bibliotek och innehåller – kriget är ju slut – ett vetebröd i långpanna med inte mindre 525 gram smör och 575 gram socker. Det kallas Kyrkkaffekaka.
1958 Carl Forsberg, född 1899, ger ut boken På kyrkkaffe på Filadelfia.
1976 Sackeus startas av Diakonia, Svenska Kyrkans Mission och Lutherhjälpen. Syfte: att genom handel med små producenter i utvecklingsländer förbättra levnadsvillkoren för människor i tredje världen.

1983 Kaffeodlande bönder i Oaxaca i Mexiko går samman och bildar kooperativet UCIRI, på svenska ungefär ”indianernas union i regionen Istmo”.
1997 Varumärket Kyrkkaffe skapas i samarbete mellan Svenska Kyrkans Miljövärn och Sackeus och förses med den alldeles nya produktcertifieringen Rättvisemärkt. Det får dessutom KRAV-märket. UCIRI är kaffeleverantör. Målet med varumärket är att stärka en mer hållbar konsumtion inom Sveriges församlingar.
2001 UCIRI är Sackeus huvudleverantör av råkaffe och blir tillsammans med Bergman & Bergstrand Kafferosteri och Svenska Kyrkans Förvaltning AB delägare i Sackeus.
2002 Libris förlag skickar ut ett upprop: Var med och dokumentera det svenska kyrkkaffet!
2004 Boken Kyrkkaffe – bullar, böner och berättelser kommer ut på Libris förlag. Sackeus-medarbetaren Maria Eriksson berättar i ett reportage om UCIRI, och vid det här laget är 52 byar medlemmar i kooperativet. Karin Åkerlund, handläggare för global ekonomi i Svenska kyrkan, skriver om församlingarnas ansvar för kaffe, te, chokladdryck, bananer och choklad.
2007 Sackeus Kyrkkaffe finns nu i närmare tusen församlingar runt om i landet. Under jubileumsåret dricks nästan ofattbara 5 750 000 koppar svenskt Kyrkkaffe.

2008 Tack vare det ökade intresset för hållbar konsumtion och den ökade försäljningen kan Sackeus för första gången genomföra en aktieutdelning. Cirkeln är nu sluten: Odlarna i kooperativet i Mexiko får skäligt betalt när de säljer sina kvalitetsbönor till Sackeus, konsumenterna i Sverige dricker kaffe, och framgången ger kaffebönderna ytterligare utdelning.
Libris förlag ger ut Påtår – fika som räcker till många. Jens Baagøe, VD för Sackeus, berättar att minst en gång i månaden kommer en container med Arabica- eller Robusta-bönor till Sackeus rosteri i Göteborgs hamn. Emma Enebog, generalsekreterare i föreningen Rättvisemärkt, tackar alla kyrkkaffedrickare som har satt fart på utvecklingen för fair trade i Sverige och påpekar att skillnaden i pris bara är 15 öre per kopp kaffe.
2009 Kyrka för Rättvisemärkt lanseras i Sverige. Idén kommer från Storbritannien där mer än 6000 kyrkor eller församlingar har uppfyllt kriterierna för att bli en Fair Trade Church. Alla församlingar i Sverige som uppfyller kriterierna kan få utmärkelsen, oavsett vilket samfund de tillhör.
2010 Rättvisemärkt byter namn till Fairtrade.
2012 Försäljningen av rättvist producerade (Fairtrade-märkta) varor i svenska butiker ökar med ytterligare 28% från 2011.
75 svenska församlingar är diplomerade Kyrka för Fairtrade.

2013 Sackeus utökar Kyrkkaffe-sortimentet med en mörkrost-variant.
Dagen, Sackeus och Libris presenterar den gemensamma satsningen Sveriges bästa kyrkkaffe för att peka på både kyrkkaffets och Kyrkkaffes enorma betydelse för svenska kristna och för kaffebönder på olika håll i världen. Var med du också!
De som har det bästa kyrkkaffe har inte sackeus kaffe för de församlings bor jag har pratat med gillar inte sackeus kaffe.
Svar till Zera:
Det är ju väldigt många församlingar som dricker Sackeus Kyrkkaffe och tycker mycket om det, och nu finns det dessutom i två olika rostningar!
Men så länge som det är Fair trade-märkt kan man ju välja andra sorter också. Arvid Nordqvists Reko-kaffe till exempel.