Ellens vantar

Med bland annat vantar i.

Är det någon som tycker att det verkar behövas mer vantar här i världen? Inte termovantar, för så kallt har det inte blivit än, utan något lite vackrare nu när vi har chansen? 

Är det dessutom någon som inte känner sig sådär väldigt lockad av strumpstickor och intrikata mönster?

Här är Ellens tvåstickevantar med uppvik (Ellen är vår strålande vackra fotomodell, och när vi tog bilden var lila hennes favoritfärg), en grundmodell av den enkla sort som man naturligtvis kan räkna om på alla möjliga vis. Två sömmar, en från handleden och upp till spetsen och en på tummens insida. Den som vill gör en vanlig resårstickad mudd istället för det lilla uppviket. Och Jennifer och ni andra som stickar med magic loop och inte vill sy en söm: antagligen är de ännu enklare för er — det är bara jag som inte har testat själv än.

Beskrivningen är hämtad ur Värma varandra — stickat och virkat för en vackrare värld.

Ellen i lila vantar (foto: Magnus Aronson).

Ellens tvåstickevantar med uppvik

Den lilla detaljen med de här vantarna, som annars har samma tumme som Judiths vantar (finns i många storlekar i Värma varandra) och samma hoptagning som tågvantarna (i samma bok), är det lilla slätstickade ”uppviket” som börjar och slutar med ett par varv rätstickning och som döljer en kort resår. Man kan sticka dem en- eller tvåfärgade, men här är det en färg fram till ett par varv efter resåren och sedan tvåvarvsränder av ytterligare två färger. Storleken är lätt att öka och minska med jämnt antal maskor, något ökningsvarv mer eller mindre för tummen och ändringar av antalet varv.

Storlek: ca 7 år

Stickor: 2½ eller 3

Lägg upp 40 moch sticka 2 v rätstickning. Sticka sedan 8 v slätstickning och 3 v rätstickning. Nu är den tidigare avigsidan rätsida! Sticka 4 v slätstickning, 4 v resår (2 r, 2 a) och 16 v slätstickning (för randig vante kan det vara lagom att börja med ränderna på det 5:e slätstickningsvarvet).

Ökning för tumkil: sticka 20 m, sticka 20 m och sedan 1 v a. På nästa rätsidesvarv: sticka 20 m, plocka upp1 m i tråden efter den 20:e och vrid den så att det inte blir något hål, 1 m, plocka upp 1 m i tråden och vrid, sticka 20 m och sedan 1 v a. På nästa ökningsvarv är det 3 m i mitten – och så vidare. Fortsätt tills kilen innehåller19 m.

Gör klart tummen: sticka fram till tumkilen och sticka 10 v slätstickning (eller efter eget mått) på bara de 19 m i kilen. Gör sedan hoptagningen genom att sticka 1 m, 2 tills, 1 m, 2 tills. Sticka 1 v som vanligt och sticka sedan 2 tills hela varvet. Dra garnet genom maskorna och sy ihop tummen från rätsidan genom att trä fram och tillbaka i yttersta tråden i kantmaskorna.

Handen: fortsätt på andra sidan av tumkilen, sticka klart varvet och sticka sammanlagt 16 varv (eller efter eget mått) tvärsöver.

Börja hoptagningen från rätsidan: 1 r, 2 tills, 14 r, 2 tills, 2 r, 2 tills, 14 r, 2 tills, 1 r.

Nästa varv, från avigsidan: 1 a, 2 a tills, 12 a, 2 a tills, 2 a, 2 a tills, 12 a, 2 a tills, 1 a.

Från rätsidan: 1 r, 2 tills, 10 r, 2 tills, 2 r, 2 tills, 10 r, 2 tills, 1 r.

På varje varv minskar man alltså med 4 m– fortsätt enligt denna princip tills det är 8 m kvar. Sticka dem då 2 och 2 tills, ta av garnet och trä det genom dem.

Sy ihop först tummen och sedan handens utsida. Avsluta med att sy ihop uppviket från andra hållet så att sömmen hamnar rätt när det viks upp.

Sticka en likadan vante till — på kilvantar utan mönsterstickning är höger och vänster identiska!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *