Malins påsktårta

Bild: Malin Burmeister

Om man är väldigt bra på att rita kan man ju rita den perfekta påsktårtan och nöja sig med det.

Men det gjorde inte min kollega Malin. Hon bakade den på riktigt — och gjorde ett recept! Det finns med i det påskmagasin som delades ut i Kalmar i torsdags, och så fick jag lov att publicera det här på bloggen också. Jag gör det idag så att den som vill baka på påskafton kan handla någon lämplig dag innan dess.

Bild: Malin Burmeister

Malins påsktårta

Är det något vi behöver nu är det saker att se fram emot, och då kan jag lova er att den här tårtan är värd arbetet – saftiga vaniljbottnar och härlig smörkräm, vem blir inte glad av det?

Den är inte särskilt svår att göra. Några stänk med en pensel doppad i kakao och vanilj för tankarna till vackra rödhakeägg och gör att tårtan får liv.

Något jag tycker är ovärderligt till bakning är en köksvåg. Mäter man upp mjöl i ett decilitermått är det lätt att man packar mjölet och får för mycket, och det kan göra kakan kompakt och torr. Har man ingen våg kan man hälla i mjölet ”luftigt” och skrapa måttet med en kniv. Då får man lättare rätt mängd.

Jag bakade bottnarna i så kallade ”cake pans”, 15 centimeter i diameter, där man gräddar varje ”lager” för sig. Bakar man dem på det viset får man snygga, jämnt gräddade bottnar och slipper att försöka dela en stor kaka. Man slipper också risken att tårtbottnen blir torr i kanten, degig i mitten och nästan omöjlig att dela jämnt!

Självklart kan man också baka bottnarna i en springform i omgångar. Bakar man i en form som är 15 centimeter i diameter räcker smeten till fyra bottnar. Bakar man istället i en form som har en diameter på 20 centimeter kan man dubbla smetmängden och smörkrämen och få en dubbelt så stor tårta.

När jag bjuder på recept i vårt församlingsblad i Kalmar S:t Johannes församling brukar jag skriva att du som provar receptet gärna får höra av dig berätta vad du tyckte. Jag blir glad för respons på det här receptet också!

Malin Burmeister, pedagog i Kalmar S:t Johannes församling
malin.burmeister@svenskakyrkan.se

för 10–12 personer
Ugn: 175º, ca 20 minuter (x 4 om du bara har en form)

tårtbottnar
3½ dl (213 g) vetemjöl
2½ dl (228 g) socker
¼ tsk bikarbonat
1½ tsk bakpulver
1¼ tsk salt
175 g rumsvarmt smör
3 äggvitor
1 msk vaniljextrakt
2¼ dl mjölk

vaniljsmörkräm
300 g rumsvarmt smör
4–5 dl florsocker
4–5 msk mjölk
ca 1 msk vaniljsocker
3 droppar blått (så kallad pastafärg för mat)
1 droppe grönt (pastafärg)

kakaomix
2 tsk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 msk vatten

du behöver också
några rutor choklad
godisägg

Sätt på ugnen och smöra och mjöla kakformen eller kakformarna. Rör ihop de torra ingredienserna till bottnarna i en stor skål. Vispa ihop de blöta ingredienserna i en annan skål. Smöret kommer se lite ”grynigt” ut.

Häll den blöta blandningen i den torra och rör tills allt är blandat.

Häll en fjärdedel av smeten i formen och grädda den i 20 minuter. Har du flera likadana formar kan du grädda mer än en botten samtidigt. Gräddar du en i taget, så låt formen svalna något innan du smörar och mjölar den igen, och rör om i den smet som är kvar innan du häller upp till en ny botten.

Låt bottnarna svalna uppochner på bakgaller under formarna eller under en bakduk.

Vispa smöret vitt och fluffigt med elvisp – det brukar ta tre–fyra minuter.

Tillsätt florsockret lite i taget och vispa till en jämn smet.
Rör ner mjölken och smaka av med vaniljsocker.

Färga smörkrämen turkos med blå och grön färg.

Lägg den första bottnen på ett tårtfat eller en tårtbricka. Spritsa eller bred ut ett jämnt lager smörkräm med en sprits eller en spatel eller kniv. Upprepa tills du använt alla bottnarna.

Bred ett tunt lager smörkräm över hela tårtan.

Låt tårtan stå i kylskåp i ungefär 20 minuter eller tills smörkrämen har stelnat något.

Bred på resten av smörkrämen i ett jämnt lager, men spara en liten klick till fågelboet.

Lägg ut hushållspapper på köksbänken runt tårtan. Blanda kakao, vaniljsocker och vatten i en liten skål. Doppa en liten platt pensel i blandningen. Dra med ett finger över borständarna så att blandningen stänker över kakan i ett snyggt äggmönster (öva gärna genom att stänka över ett papper innan du börjar med tårtan!).

Spritsa en liten ring av den sparade smörkrämen uppe på tårtan. Hyvla choklad och täck ringen så att det ser ut som ett fågelbo. Placera små godisägg i boet.

Klappa dig själv på axeln och njut av tanken på hur du ska bjuda på din fantastiska tårta!

***

Tusen tack Malin!