Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Hon som gjorde succé med en bok hon inte ville skriva

Av Posted on Inga taggar 0

Ett tips idag bara: PBS Masterworks en och en halv timme långa dokumentärfilm om Louisa May Alcott finns på Youtube! Jag vet inte om det är en godkänd publicering, men jag har inte sett filmen till salu någonstans här i Sverige, så jag såg den.

Det är en film där en rad litteraturhistoriker och andra hjälps åt att berätta om Louisa May Alcotts författarskap och om hennes familj och den situation som hennes idealistiske och principfaste men inte särskilt ansvarstagande pappa försatte sin fru och sina döttrar i. Nästan allt som Louisa May Alcott gjorde som vuxen hängde ihop med familjen på något vis — sin största litterära succé, den som på svenska heter Unga kvinnor, skrev hon motvilligt när hennes egna idéer hade blivit bortviftade som ointressanta (jag tror att jag har läst att hennes pappa hade blivit refuserad också) och familjen verkligen behövde pengar.

Delar av filmen är dramatiserade, och jag tycker nog att de är de sämsta, men samtidigt ger de den mycket mer liv än vad bara intervjuerna kan göra.

Den här sommaren har jag läst en rad kvinnliga författare som skrev för ungefär 75–200 år sedan, och Louisa May Alcott tillhör ju dem som finns kvar i den allmänna litteraturhistorien, men så snart jag började ta reda på mer om henne insåg jag också att hon har blivit så orättvist behandlad av eftervärlden. För att inte tala om hur hon var tvungen att knoga under sin livstid. Och ändå lyckades hon förmedla så mycket harmoni och tillförsikt i det hon skrev. På något vis fanns det i hennes liv också, får man hoppas.