Grön soppa lyser i vårsolen

Till påskmagasinet som jag har gjort åt Kalmar pastorat skrev Nina som leder arbetet i Diakonala köket här i Kalmar ett sopprecept. Här kommer det!

***

När snön smälte förra året ställdes Nina Lindgren och hennes medarbetare i Diakonala köket den trevliga utmaningen att det ofta kom mer än 120 personer för att äta sopplunch. De fick öppna fler rum i Två Systrars kapell, laga mer soppa, baka mer bröd, grädda fler våfflor och förbereda mer av bärpajer och kakrutor.

Sedan fick de på bara några veckor börja arbeta på ett nytt sätt: hämtsoppa i burkar, öppet två dagar istället för en, servering och betalning genom altandörren.

– Vi kunde ju inte stänga, för alla som arbetar i Diakonala köket behöver sina arbetsuppgifter, säger Nina. Och vi förstod också att det var bra för många av våra lunchgäster att få varm lunch fastän det inte gick att sitta vid bord inomhus.

En favoritvårsoppa i Diakonala köket är spenatsoppan. Här har Nina gjort ett recept som man kan laga hemma. Den som vill byter ut spenaten mot nässlor när det går att plocka dem!

Två Systrars spenatsoppa
för fyra personer

½ gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk smör
1 msk vetemjöl
½ grönsaksbuljongtärning eller en skvätt flytande
1 dl grädde
4 dl vatten
200 g fryst hackad spenat (om du använder färsk spenat kan du ta mer)

tillbehör:
2 ägg
2 msk grekisk yoghurt
hackade valnötter
solrosfrö och sesamfrö
stjälkar av knipplök

Koka äggen till önskad konsistens.

Hacka löken och fräs den mjuk i smöret i soppkastrullen. Strö över vetemjölet och rör om.

Smula eller häll i grönsaksbuljong tillsammans med grädde och vatten. Rör om och låt koka upp.

Tillsätt spenaten och låt allt koka en liten stund. Smaka av med salt och peppar.

Servera med ägghalvor eller skivat ägg, yoghurtklick, valnötshack, fröer och knipplöksstjälkar skurna i småbitar.