Gå i parad

Det har hänt att jag har fått höra att det är lite väl mycket Jane Austen på den här bloggen …

… så jag måste börja dagens inlägg med att berätta att det egentligen inte handlar så mycket om Jane Austen fastän det kan se ut så.

Tidskriften som jag är redaktör för, ett frilansuppdrag som i ersättning motsvarar en mycket liten deltidstjänst, har börjat på sin 175:e årgång, och eftersom den ges ut av ett missionssällskap (som fyllde 175 år 2020) är temat för jubileumsnumret ”Att berätta om mission”.

Bland mycket annat tänkte jag att det numret borde innehålla ett porträtt av St. John Rivers, en av litteraturhistoriens absolut mest kända missionärer.

Charlotte Brontë — bild lånad från Wikimedia Commons

På Wikimedia Commons hittade jag många varianter av samma porträtt av Charlotte Brontë som skrev Jane Eyre, den roman där han är med.

Och hennes namnteckning … och lite annat.

Sedan tänkte jag att systrarna Brontës vänner kan finnas både här och där, så jag sökte på hennes namn på en bildbyrå som heter Unsplash också. Inget kom fram. Då sökte jag på Jane Eyre — och den här bilden dök upp:

Jane Austen-baneret. Bild från LSE Library, uppladdad på Unsplash

Det var ju en felträff, författaren Jane Austen istället för boktiteln och romanfiguren Jane Eyre — men ett helt nytt ämne öppnade sig!

Mary Lowndes var med i rörelsen för kvinnlig rösträtt i Storbritannien, suffragetterna, och bidrog till den med sina mycket särskilda talanger.

Inför en stor parad med kvinnor som alla ville ha rösträtt och som representerade olika yrkesgrupper, olika kunskaper, olika platser och olika samhällsframsteg gjorde hon skisser till baner. Hur många som helst! Hennes suffragettvänner fick mycket att göra med att skaffa material, mäta, klippa, brodera och montera.

Baneren bars i paraden den 13 juni 1908, och efter det spreds de för vindarna. En del har bevarats, som det baner som bars till Jane Austens ära och hamnade i samlingarna i biblioteket på London School of Economics. Men alla skisser finns kvar, och Mary Lowndes skrev också en handbok för samtida och framtida banermakare.

Läs om dem här — strunta i att läsa om det tar emot med engelska, men titta på bilderna! Och kom ihåg alla de här kvinnorna som riskerade nästan allt de redan hade lyckats åstadkomma i sina liv och i samhällslivet för att få rätten att rösta i allmänna val. Så viktigt var det.