Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Vem kan man skicka stickade plagg till nu?

Läkarmissionens mössinsamling är avslutad (jag lånar Berits bild som symbol för det) — och redan är det många som har frågat vart man kan skicka stickade plagg nu.

Så här kommer en lista!

***

Slättmissionens Hjälpande Hand tar gärna emot babypaket och dessutom alla sorters barnkläder, leksaker, barnvagnar och annat som passar barn (och som inte är på svenska, eftersom mottagarna finns utomlands — alltså inte till exempel barnböcker), och adressen är

Slättmissionens Hjälpande Hand
Stenum Romlycke
532 94 Skara

Vill man att innehållet ska gå till något särskilt av deras mottagarställen, till exempel de romska barnen i Rumänien, så kan man skriva det på paketet eller i ett brev som man lägger i paketet.

***

Packningsmaskin hos Human Bridge i Holsbybrunn — mycket av kläderna förvandlas tillfälligt till hårda kuber som är enkla att packa med. Annika Ekholm Fröding visar.

Erikshjälpen och Human Bridge skriver:

Ett [start]paket [för nyfödda] bör innehålla:
en filt (ca 60×80 centimeter),
frottéhandduk,
tvättlapp,
barntvål,
tre tygblöjor (70×70 centimeter),
två bodys stl 56–68 eller skjortor/tröjor och byxor,
en tröja eller kofta + mössa i samma storlek som övriga kläder
samt fyra säkerhetsnålar till tygblöjorna.

Lägg allt utom säkerhetsnålarna på filten, vik ihop till ett paket och fäst med nålarna.

Märk paketet med Babypaket och lämna det till personalen på någon av Human Bridges depåer eller skicka det direkt till huvudkontoret i Holsbybrunn:

Human Bridge Stiftelse
Box 1/Bergmossevägen 8
570 15 Holsbybrunn

Vi tar naturligtvis alltid emot babykläder även om det inte är ett komplett paket.

Human Bridge är Erikshjälpens och Läkarmissionens gemensamma materialbiståndsorganisation. Har man i sin närhet en butik som heter Erikshjälpen Second Hand eller Human Bridge så kan man fråga om det går bra att lämna in babypaket där för vidare transport till Holsbybrunn. På en del ställen, till exempel i Genarp i Skåne, fungerar det så!

***

Från en församlingshemsvägg i Västerås — i domkyrkoförsamlingen finns det en biståndsgrupp som arbetar med babypaket för Brödet och Fiskarna.

Brödet och Fiskarna tar emot babypaket som skickas till flyktingläger i Västsahara — och allt som kan säljas i organisationens second hand-butiker. Innehållet i de paketen är det här:

1 filt — cirka 80 x 100 cm, sydd, eller virkad eller stickad av mjukt garn (ej yllegarn)
1 frottéhandduk, cirka 50 x 70 centimeter — kan vara begagnad om den inte är alltför sliten
1 tvål
2 tygblöjor, cirka 80 x 80 centimeter — av till exempel gamla lakan, mjuk frotté eller flanell
1 tygskjorta
1 stickad tröja — valfri modell, vi har några förslag
1 mössa
1 par sockor eller tossor
1 par tygbyxor — långa ben
1 leksak — mjukt material eller giftfri plast som bebis kan tugga på

Svenska kyrkan i Malung har en grupp som tillverkar paket och gärna tar emot bidrag till dem. I Nora finns en annan grupp som arbetar med samma sak. Annars finns inlämingsplatser i Västerås (tre stycken),EnköpingBålstaKungsörKöping och Eskilstuna. Lista med alla adresser hittar man här.

***

Innehållet i Frälsningsarméns babypaket. Foto: FA Bistånd

FA Bistånd, Frälsningsarméns biståndsorganisation, arbetar också med babypaket som skickas till flera länder. Verksamheten finns i Västerås. Vad som ska vara i dem syns på bilden här ovanför, och adressen hittar man här.

***

Nordisk Östmission har arbetat med hjälpsändningar till Östeuropa i många år och har sin stora insamlingsplats i Solberga och dessutom en inne i Göteborg. Kontaktinformation finns här.

***

Öppen Hand i Alunda hör ihop med Furuhöjdskyrkan och arbetar med bistånd till människor i Ukraina, Rumänien, Moldavien, Indien och Estland. Mycket pengar samlas in genom second hand-butiken, men där hamnar ens bidrag bara om man märker dem med det — annars går de till hjälpsändningar. Bäst är att lämna in det man vill ge i boden vid väg 288. Jag hörde en del om Öppen Hand när jag var och föreläste i Knivsta för några år sedan. Bor man i närheten kan det nog vara en riktigt bra organisation att satsa sina handarbetstimmar på.Läs mer här!

***

Det här är organisationer som arbetar internationellt, som har hållit på länge och som har ständigt pågående insamlingar. Vill någon hjälpa mig att fylla på den här listan så blir jag glad!

Naturligtvis kan man också tänka på människor som lever i utsatthet här i Sverige. Det finns både stora och mindre organisationer som försöker stötta dem. Lokalt eller i närmaste stad kan man börja med att fråga (se vad som finns) Hela Människan (kan ibland ha kvar gamla namn som RIA Dorkas), Frälsningsarmén, någon stadsmission eller Svenska kyrkans diakoner.

Och så finns det flera organisationer som arbetar med insamlingar i perioder och berättar om det på sina Facebook-sidor. Stand with Syria, Team Sweden Volunteers och Hopp för flyktingarna i Aten är några av dem. Suzanne Melville som arbetar med Hopp för flyktingarna i Aten har just startat en babypaketsinsamling!