Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Sista veckan med jordgubbar

Av Posted on Inga taggar 0

Det här är sista veckan när mannen som säljer jordgubbar utanför matbutiken i Kosta säljer jordgubbar utanför matbutiken i Kosta. Det berättade min mamma förra helgen, men jag glömde att fråga om han skulle ha fredagen eller lördagen som sin sista dag.

Mannen som säljer jordgubbar utanför matbutiken i Kosta kör och hämtar dem från någon odlare på Öland, och jag tror att han levererar till några som sitter på andra ställen och säljer, men själv har han sin plats där. Jag tycker att han är enormt tapper.

Kvarnholmen i Kalmar har haft jordgubbsförsäljare i flera gathörn hela sommaren. När deras säsong är slut vet jag inte, för jag har inte kommit mig för med att fråga.

Att sommaren har gått så fort!

Men några trick att ta till nu:

  • Min väninna Hanna lärde mig att när man är precis i början eller precis i slutet av jordgubbstiden och har bär fast inte så många skivar man dem och äter dem på smörgås. Det låter kanske lite konstigt, men det är så gott!
  • Jordgubbar på filen till frukost är också en bra idé när man inte har så många. Och är det varmt kan man ju äta fil till lunch eller mellanmål också.
  • Att frysa jordgubbar på en bricka och sedan hälla dem i låda eller påse är ett sätt att spara på sommaren. En sak man kan göra med dem sedan är att köra en deciliter bär i matberedare med en banan och lite vätska (till exempel yoghurt). Godare glass får man leta efter! Med mer vätska blir det en iskall och alldeles perfekt smoothie. (Det här lärde jag mig den sommar när ett Malmöcafé skulle ha sommarstängt och jag blev erbjuden kanske 40 endecilitersförpackningar med bär från caféets frys … De gick åt!)

Det är klart att en del av jordgubbarnas charm är att de inte håller sig och att det inte går att odla dem året om. Och ändå ångrar jag mig lite grann varje år när jag inser att jag inte har tagit vara på dem och njutit av dem så mycket som jag skulle ha velat göra. Nå! Vi hoppas att det blir sommar och jordgubbsväder nästa år också.