På väg till Moria

Det går nog inte att förstå hur förfärligt det har blivit att vara flykting på Lesbos efter branden i Moria.

Såhär kan det bli när man snabbt sätter upp tält där på hösten.

Det hjälper bara lite att FN:s stora flyktingbiståndsorganisation har tälten när så mycket annat inte fungerar och när vädret är som det är.

Och här bor både vuxna i alla åldrar …

… och många barn.

Det finns inte heller tält så att det räcker till alla.

Alla de här bilderna kommer från några av Team Sweden Volunteers uppdateringar de senaste veckorna.

En av dem som arbetar i Team Sweden Volunteers är Anita Gunhammar, som har haft ett enormt ansvar för insamlingsarbetet i hela Skåne de senaste veckorna. Som tur är har hon kunnat använda Örestrand som insamlingsplats — det är från början en av Missionsförbundets sommargårdar, och den ligger otroligt vackert vid vattnet i Höganäs, fast jag tror att det var församlingen i Lund som ägde den. (Jag var där och föreläste en sommar för kanske tio år sedan.) Numera är det kommunen som har hand om den, Anita har fått låna kyrksalen, och de här veckorna har det arbetats helt frenetiskt med urlastning, sortering, packning och omlastning där.

Barnvagnar samlas in för att de minsta barnen ska ha åtminstone en trygg plats när familjen inte har något hem.

Barnmat behövs mer än vad som går att köpa på plats i Grekland och packas för sig.

Varma kläder till barn behövs det hur mycket som helst av.

När jag såg den här bilden blev jag lite tagen — jag tror att det är nästan enbart Två trådändars-plagg alltihop! Nu är det ju inte jag som har uppfunnit den rektangulära ringningen, men jag vet att Två trådändars-modellerna stickas mycket i hjälpstickningssammanhang. Så många timmars omtanke bara på den här bilden!

Och det här är innehållet i ett paket som jag skickade till Anita — hälften från mig och hälften från textilhandarbetsgruppen Händiga händer här i Kalmar.

Anita hade sinnesnärvaro nog att ta en egen bild av de här sockorna när de kom. Så viktigt!

Örestrand har stora utrymmen, och det har behövts under de här veckorna.

Jag skickade ju det lilla mösspaketet med posten, men många har kommit med bilar och släp för att lämna in bidrag från sig själva och andra.


Anita har gång på gång bett om hjälp med att ta emot och sortera och packa allt — och det har fungerat.

Nu åker lådor och barnvagnar till Grekland.

”Långtradaren vi ska fylla idag och frakten till Grekland står Loppan, Höganäs Internationella Hjälpförening, för”, skriver Anita.

Från den här vackra platsen …

… till en plats som också är vacker egentligen, men där människor just nu tvingas leva såhär.

Vill du bidra till frakten för något av de andra lass som packas på olika ställen i Sverige nu? Team Sweden Volunteers har Swish 123 355 94 08 och Plusgiro 78 62 78-2.

”Som du förstår växte detta till ett samarbete där privatpersoner, företag och ideella organisationer gått samman på det mest fruktbara sätt. Jag är djupt tacksam”, skriver Anita.

Anita, här kommer massor av beundran till dig för din del i det här enorma projektet!