Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Oväntad soppa

Av Posted on Inga taggar 0

För några år sedan hade jag en föreläsning på biblioteket i Skövde ett par dagar innan Bok & Bibliotek skulle börja i Göteborg. Samtidigt höll jag på med en soppbok, och tiden var dyrbar. Så jag frågade om jag kunde få vara hos Susanna och Claes i Falköping och laga ett par soppor och fotografera dem.

Det fick jag, och den här potatissoppan med mycket citron i visade sig bli en favorit! Jag skulle aldrig ha kommit på kombinationen potatis och citron själv, men när man väl smakar är den självklar.

Igår bad min svägerska mig att laga den till hela familjen, och då kom jag på att jag måste bjuda på receptet här.

(Visst har de fina skålar i Falköping?)

Igår gjorde jag kanske sju–åtta portioner utan att räkna så noga. Ganska mycket potatis, lite lök, grönsaksbuljong, grädde och så rivet citronskal och pressad citron på slutet. Men här är originalreceptet — 40 portioner! Tack Anna som skickade det!

***

Annas potatissoppa

Anna, som är församlingshemsvärdinna i Hölö-Mörkö församling mellan Södertälje och Vagnhärad, har 40 portioner som standard för sina sopprecept. Då kan det gå åt över tre liter vispgrädde en vanlig soppdag! Men huvudingrediensen i den här soppan är potatis, och det som gör den lite speciell är citronerna. Om butiken inte brukar ha KRAV-citroner, så fråga i god tid efter dem. Kanske kan det också vara bra att ha hjälp i köket eftersom det tar en stund att skala och tärna alla potatisar och riva allt citronskal …

Anna försäkrar att soppan blir extra god med just 13 citroner. I Rya i Lunds stift, där småbarnsfamiljer och pensionärer äter lunchsoppa tillsammans, används ett recept med samma grundidé och med ungefär hälften så mycket citron i.

för 40 personer

7 kg potatis
13 gula lökar
13 citroner
olja att steka i
3½ l vispgrädde (jag tror att det går bra med havregrädde om man vill göra en vegansk version)
knappt 7 l vatten
14 tärningar grönsaksbuljong
drygt 2 msk timjan
vitpeppar
salt

Skala potatisarna och skär dem i tärningar.

Skala lökarna och hacka dem.

Tvätta citronerna noga. Riv det gula på skalet på allihop, dela dem i halvor och pressa ut all saft.

Häll olja i en soppgryta och fräs lökhack och potatistärningar på medelvärme i ungefär fem minuter.

Rör ner grädden och låt detta sjuda i 10–15 minuter. Häll sedan i vatten och smula ner buljongtärningar och timjan.

När potatistärningarna är alldeles mjuka (jag körde dessutom med stavmixer den här gången — blogg-Annas kommentar), rör ner det mesta av de rivna citronskalen och citronjuicen. Smaka av med mer citron, vitpeppar och salt.