Mer tåg 2020, del 1

Att flyga mindre eller inte alls under nästa år har blivit ett nyårslöfte för många. Jag har hört om flera familjer där barnen ställer flygfritt som krav för att de ska följa med på föräldrarnas semestrar.

Det faktum att många av oss svenskar tycker att en eller flera längre resor är en naturlig del av ett år borde vara uppseendeväckande — i stora delar av världen finns ju inte konceptet ”resa bort” eller ”ta semester” överhuvudtaget. Vi som kan resa bara för att vi vill har det mycket, mycket bra.

Bra till den grad, tror jag, att vi har glömt att mycket av det som finns på nära håll är minst lika intressant som det som ligger långt bort.

I somras började jag utforska Hamburg lite grann tillsammans med en av mina bröder. Det är Tysklands näst största stad och en plats dit alla Malmöbor och ganska många andra i Sverige kan komma med bara ett enda tågbyte — tar man sig till Köpenhamn är det bara att kliva ombord där. Vi åkte Flixbuss, och det går ju också.

Hamburg har vissa likheter med både Venedig och New York — enorma mängder vatten inne i stadsmiljön — men fler broar än båda.

Det finns massor av arkitektur från olika epoker trots bombningarna under andra världskriget. Asia-Haus är en av de vackraste jugendbyggnader jag har sett.

Titta bara på ljusgården i entrén!

Det finns gratiskonserter och musikandakter i många kyrkor — här lyssnade vi på vacker orgelmusik och, lite oväntat, en andakt som hölls av en man som var helt emot flygskam och framhöll att det helt och hållet är politikernas ansvar att se till att miljön och klimatet värnas. Va? Vem väljer politikerna då?

Lilla hamnturen finns inte. Hur många turistrederier som helst erbjuder stora hamnturen! Jag vet inte om vi hade tur eller om alla turer är lika informativa och intensiva — vi lärde oss massor. Vår guide pratade snabbt på tyska utan översättning, så om man behöver engelska ska man fråga efter det innan man köper biljett.

I kvällsmörkret sprang vi på Chilehaus i Kontorsviertel. En byggnad som är tänkt helt och hållet för kontor, men vilka kontor!

Parken Planten un Blumen är också alldeles gratis och underbar att gå i. Vi såg många grupper av människor som satt i gräset och fikade och pratade (javisst, en del drack öl), och barn som lekte, och en grupp som höll på med något slags röstyoga. Och vi gick och gick.

I kompositörskvarteren kan man träffa på bland andra Fanny Hensel (född Mendelssohn) och hennes bror Felix. Allt var stängt och låst när vi vandrade där, men det är vackra kvarter med många skyltar.

Egen gata finns också.

Och monument!

Några påminnelser om andra världskriget har jag berättat om tidigare, nämligen stadshusets skyltfönster med bilder av stadsbor som blev tillfångatagna av skäl som nazistregimen hittade på och ett skrivbord där beslut om frihetsberövanden och tortyr fattades. Här är en kyrkruin mitt inne i staden — en av Hamburgs stora kyrkor, S:t Nikolai, som träffades under bombanfallen och som efter krigsslutet blev en minneskyrka, ett utsiktstorn och en plats för konstutställningar under bar himmel.

Det är bara några exempel på vad som finns att se i Tysklands näst största stad. Som alltså ligger på ett tågbytes avstånd från många av oss. En mycket varm rekommendation!