Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Boken som alla borde läsa

Av Posted on Inga taggar 0

Här är en bokrecension som jag skrev till det nya numret av tidskriften som jag är redaktör för. Eftersom jag tycker att boken är så oerhört viktig vore det dumt att inte lägga ut den här på bloggen också.

***

Thord Eriksson

Dom som stod kvar

Natur och Kultur

Väntar inte

Ett tidningsomslag från 1980-talet kommer jag aldrig att glömma. Det var ett samhällsmagasin som granskade den så kallade baltutlämningen 1945–1946. Jag hade nog hört om den innan dess, men genom bilden på omslaget förstod jag vilken skada den hade gjort många människor.

Kommer nästnästa generation att granska Sveriges migrationspolitik under 2010-talet på samma sätt? Eller har nyhetstempot skruvats upp så till den grad att det mesta som händer nu kommer att vara helt ointressant då?

Thord Eriksson väntar inte. Mitt i massutvisningarna av unga män som kom till Sverige som minderåriga, mitt i deras jämnåriga landsmäns flykt från Sverige till Frankrike, skriver han en bok som jag hoppas att alla svensktalande jag känner läser.

Han har intervjuat många asylsökande unga afghaner, och han har intervjuat de svenskar som de har mött: par och ensamstående som har blivit deras svenska familjer, tjänstemän, jurister. Han har också letat upp den unge man vars kristna tro och församlingsengagemang har gjort att otaliga andras har underkänts och den unga socionom vars snabba bedömningar under några intensiva dagar i Malmö har fått oöverskådliga konsekvenser.

Dom som stod kvar är full av människor. Jag önskar att de inte hade haft anledning att säga det de säger och att boken aldrig hade behövt skrivas, men nu när den finns: läs den, tala om den och sprid den.