Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Vatten till alla törstiga

Jag minns inte exakt när jag insåg att en av de flygplatser som jag reste från flera gånger hade en medveten vattenstrategi — enbart varmvatten i de kranar som passagerare kunde komma åt, så att alla som behövde dricka vatten efter säkerhetskontrollen skulle bli tvungna att köpa flaskor — men jag hoppas att det är annorlunda där nu.

Och engångsvattenflaskor kan säkert behövas någon enstaka gång, men oftast kan man absolut klara sig utan!

På Kastrup finns det nu på ganska många toaletter (kanske alla?) en märkt kran som spolar kallt dricksvatten.

När jag och min systerdotter hittade den här vattenstationen på Victoria Station i London i vintras förstod hon genast att jag måste fotografera den för att visa den för fler. Självklart borde sådana här smarta konstruktioner — ni ser att det är en gammaldags drickfontän men också en flaskfyllare — finnas på alla stationer och på många andra platser där många människor rör sig!

Hon tyckte att vi skulle ta användarbilder också!

Min körkollega Anna lärde mig förresten i samma stad (när vi var där på körresa för, ojojoj, ganska många år sedan) att i England kan och ska man uttryckligen be om tap water på restaurangerna för att vara alldeles säker på att undvika en köpeflaska. Ett av de bästa små miljötips jag har fått. Numera ber jag om kranvatten här i Sverige också fastän det låter så prosaiskt.

När jag reste hem från Paris såg jag (på flygplatsen de Gaulle) en generös gest där också. Inte lika smart som den i London, men så charmig!

Kärlek och rent vatten, det är något att leva på, det. Tänk om alla kunde få!