Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Vardagslösningar på stan

Nu har jag samlat ihop en liten hög initiativ som allihop kan hjälpa oss att slösa mindre med engångsmaterial och se till att det blir mindre nerskräpning. De kommer från olika håll.

Pfand betyder pant, Regal betyder hylla. Här kan man ställa pantflaskor och pantburkar på sidan av en soptunna i Hamburg. Den som vill ta hand om dem och panta dem slipper gräva bland andra sopor. Hoppas att det fungerar trots att den var tom när jag gick förbi … I Sverige finns en liknande uppfinning på ganska många ställen, fast den är utformad som ett slags rör.

Den här dricksvattenfontänen har jag visat tidigare — och dricksvattenfontäner fanns ju i mängd för många år sedan och börjar komma tillbaka nu. Den här finns på den stora flygplatsen i Paris. Den smarta uppfinningen är såklart skylten. På andra ställen har jag sett fontäner som är bättre utformade med en extra kran för påfyllning av vattenflaskor.

När jag var på antikmarkad i Cormatin i Bourgogne i Frankrike fick vi vår sirop de menthe (myntasaft — en del säger att det smakar som tandkräm, men jag tycker att det är fantastiskt gott) i byns gemensamma flergångsmuggar som används vid alla evenemang.

Under en enda marknadsdag hinner de diskas och återanvändas många gånger, och det är lätt att stapla dem och förvara dem och att frakta runt dem till olika arrangörer. ”Jag är återanvändningsbar. Spara mig!” står det på.

Tivoli i Köpenhamn skulle lätt kunna dränkas i pappmuggar och plastmuggar. Istället har serveringarna på området ett gemensamt system för alla gäster som inte sitter vid bord och dricker ur porslinskoppar och glasglas — det är samma muggmodeller överallt, och när man är klar med sin dryck stoppar man in den i en av de maskiner som finns utplacerade.

Man kan kanske tycka att det är lika mycket materialslöseri med stora maskiner, men 10 ton avfall om året i form av väldigt lätta muggar, det är en nästan ofattbar mängd muggar, så materialbesparingen när det går att återanvända nästan alla muggar är nog värd satsningen på maskinerna.

Mycket pedagogiskt!

På en uteservering i hamnen i Hamburg — och där är det mycket, mycket folk en vacker sommardag — läggs det på en Euro på varje dryck, och när man går tillbaka med sin mugg eller sitt glas får man ett Euromynt.

Och sugröret i mitt iste var av papper!

Ett sådant här enkelt pantsystem är en tysk idé som tillämpas på många ställen. Redan när jag var på bokmässan i Frankfurt för första gången, för snart 20 år sedan, hade de samma system där. Fast det var kompletterat med små polletter som man fick när man köpte något och som man lämnade in tillsammans med sin mugg eller sitt glas — antagligen för att förhindra muggsamlarräder i de enorma mässhallarna under vissa mässor.

Hurra för kreativitet och lösningar! Alla initiativ till miljöns försvar är kanske inte omedelbart framgångsrika, men jag tycker att det är så hoppingivande att de tas, att politiker och företagare försöker lösa de problem som uppstår när många människor är på samma ställe. Må de bästa innebära tydliga förbättringar och spridas! Du som såg något bra här får gärna berätta om det i de sammanhang där du har en chans att påverka något eller någon, och jag vill gärna höra om fler bra idéer!