Vackraste receptet på sockerkaka

Här ska ni få ett recept som på ett sätt är alldeles vanligt och som på ett annat sätt kanske är det vackraste i världen.

Det är en flicka som jag känner, Sunniva, som har skrivit ner hur man bakar en somrig sockerkaka. Och nu när ljuset börjar komma tillbaka kanske det är just vad en del av oss behöver!

Det somriga med den är två deciliter bär som man ploppar ner. Och det går ju bra med bär från frysen! Men här kommer lite inspiration:

Vi tar ingredienserna såhär:

50 g smör

1 dl mjölk

2 ägg

2 dl strösocker

2 tsk vaniljsocker

3 dl vetemjöl

½ tsk bakpulver

ca 2 dl bär

Jag skulle tro att det går lika fint med hallon, vinbär eller björnbär från trädgården som med blåbär eller hallon från skogen, men om man vill använda jordgubbar så är det bra att skära dem i bitar innan man ploppar ner dem.

Såhär års vill jag också tipsa om att aroniabär passar fint i kakor — de är ju inte sommarbär, men det spelar ingen roll just nu!

Såhär gör man:

Sätt ugnen på 175 grader.

Bröa en form.

Smält smöret och häll i mjölken.

Vispa ägg och socker pösigt.

Tillsätt mjölken och smöret och häll i vaniljsockret.

Blanda mjöl och bakpulver.

Häll smeten i formen och ploppa ner bären. (Ett tips som jag har läst ibland är att skaka bären med potatismjöl eller mjöl först — det ska förhindra att allihop sjunker till formens botten direkt.)

Grädda så fort som möjligt i nedre delen av ugnen i 35–40 minuter.

***

Tack kära Sunniva! Nu känns det att ljuset är på väg!

Jag har inte provat men gissar att dubbel sats av det här receptet vore lagom till en ugnsstor långpanna.