Docksömnad i Lokichoggio

Ett nytt försök har satts igång i ANA-gruppen i Loki (Lokichoggio) i Kenya: man kan ju sy dockor med runda huvuden och händer och med kropp av kangatyg!

Sedan tidigare finns det en grupp som driver ett bageri och en som tillverkar smycken, bland annat.

Nu har Birgitta lärt ut hur man syr en dockmodell som Linda Westermark arbetade fram för ett tag sedan (det var ju Linda som hade den första mer omfattande sykursen i Loki).

Eftersom Barnmissionen inte har några utländska gäster just nu kunde gruppen låna gästlägenheten som arbetsrum för det här projektet.

Linda lärde ut symaskinssömnad när hon var i Loki för några år sedan. Då köptes det in symaskiner som kunde drivas med el men också med trampa — bra i trakter där elförsörjningen är opålitlig.

Lite senare visade det sig att en kongolesisk man som bodde i ett flyktingläger i närheten var skräddare. Han fick tillstånd att arbeta tillsammans med klädsömnadsgruppen och lärde medlemmarna hur man syr skoluniformer. Det var något som flera i gruppen hade drömt om, för att kunna sy skoluniformer är en väg till en självklar inkomst i Kenya. Många, många skolor kräver att barnen ska ha skoluniform varje dag.

Nu är det alltså ytterligare en ny färdighet som lärs ut. Det har funnits ett par mjuka djur i gruppens sortiment tidigare, så idén med dockor låg nog ganska bra till.

Här är Eunice med sin första färdiga docka. Grattis, Eunice!

Du som vill veta mer om Birgittas och hennes medarbetares arbete i Loki kan leta upp Loki i kategorilistan här på bloggen eller gå in på Birgittas och hennes man KeAs egen blogg!