Åt var och en en egen säng

Nu ska ni få se något som är både en grafisk upplevelse och osannolikt vackert till innehållet!

Min mamma är helt fantastiskt bra på många saker, och en av dem är att pyssla med barn. Hon blir inte stressad när barn har idéer — och de flesta barn är alldeles lugna när de är med henne, så det brukar komma mycket spännande och oftast konstruktiva idéer.

Den här gången pysslade hon med en femåring som hade fått två små kakmått i form av nallar.

En trolldeg fanns också.

Först kavlade de ut trolldegen och gjorde massor av nallar.

Sedan gräddade de nallarna hårda.

Femåringen gav dem ansikten och kläder med tuschpennor, och min mamma hjälpte nog till lite grann, men bara på femåringens inbjudan.

Sedan kom femåringen på att varje nalle måste få en säng och en filt. Då blev min mamma verkligen satt i arbete: det är hon som har gjort alla askarna som nallarna har som sängar. Femåringen bäddade med silkepapper. (Varför fyra vilar tillsammans högst upp har jag glömt att fråga. Det finns alldeles säkert en bra förklaring.)

Och det man inte ser på bilden är att varenda nalle dessutom har fått ett namn som står på sänggaveln. Det var inte så lätt att skriva namnen på de tunna askarna, men det måste såklart göras.

Var och en kan ju förstå att det här projektet tog sin tid och att det inte bara blev det som en vuxen kunde förutse från början.

Finns det en finare present att ge till ett barn än en lång stund och beredskapen att följa med i fantasin?

(Och här kommer ett litet tips: baka dem i det som kallas vit pepparkaksdeg istället, dekorera med ätbar färg, ordna säng och namn och sälj på adventsbasaren eller ge bort, kanske tillsammans med ett kort där du berättar om vart du har gett julklappspengar i år!)