Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Yrkesexamen i en favela i Alagoinhas

Frisörelever i arbete. Den unga kvinnan i knut, till höger om den högra fönsterluckan, är Marie-Valda, en av lärarna på kursen. Foto: Broder Christóvao, Taizé

I december var jag i Alagoinhas i Brasilien. Det var fjärde gången jag åkte dit som volontär, men fyra år hade gått sedan senast. Barn som gick i lågstadiet då hade blivit tonåringar. Såklart! Det var en stor upplevelse att träffa en del av dem igen. Andra fick jag bara höra om — en pojke som jag höll ett öga på då bor med sin pappa i Sao Paolo nu, långt långt bort från sina fem syskon (bara två bor med mamman), till exempel.

Den här gången fick jag vara med när ungdomarna på yrkeskurserna eller lärlingskurserna tog examen. Det var en stor dag! De har gått till sina lektioner kväll efter kväll under terminen, och nu fick de hämta ut sina diplom, bli fotograferade tillsammans med sina lärare och mingla med bubblande läsk i plastglas.

Svetsareleven Graciliano har fått i uppgift att laga en cykel. Foto: Broder Christóvao, Taizé

Vid mina tidigare besök i Alagoinhas har jag nästan inte skrivit något alls om det som händer där — alla som bor där lever farligt eftersom droghandlarnätverken är så starka i staden, och en artikel kan (eftersom Google finns där också …) i värsta fall försätta människor i livsfara på ytterligare ett sätt. Men den här gången pratade min ”chef” broder Rudolf och jag ganska mycket om det, och han sa att han ville att jag skulle berätta. Det har blivit ett reportage i tidningen Sändaren om yrkeskurserna — läs det här!